Nedelja 02.10.2016.
12:04
Tanjug

"Papina izjava najveća osuda Stepinca ikada"

Tanjug
Nemoguća čak ni rehabilitacija, a kamoli kanonizacija Stepinca: Ivica Dačić

Papa Franja je u subotu u Tbilisiju prilikom susreta s predstavnicima katoličke zajednice u Gruziji rekao da katolici ne smeju da pokušavaju da preobrate pravoslavce i da je pokušaj nasilnog vrbovanja vernika "veliki greh"."

- Ove reči pape Franciska potvrđuju da je Srbija bila u pravu kada se usprotivila rehabilitaciji Stepinca. Nikakva njegova rehabilitacija, odnosno oslobađanje od krivice za zločine i pokrštavanje Srba, nije moguća, a kamoli kanonizacija - istakao je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

- Ako se posle ovih papinih reči da je u pitanju veliki greh to i desi, onda je jasno da je to antisrpski akt, jedino ukoliko neko ne misli da je protiv Srba sve dozvoljeno - ocenio je Dačić.

Dačić ističe da je Stepinac za vreme Drugog svetskog rata, ne samo blagosiljao fašističku ustašku NDH, već je formirao Odbor za pokrštavanje Srba, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

- Tako je na delu učestvovao u sprovođenju plana za rešavanje srpskog pitanja koji je izneo ustaški ministar Mile Budak, da jednu trećinu Srba treba pobiti, jednu trećinu proterati, a jednu trećinu pokatoličiti - navodi Dačić.

On podseća da je na suđenju posle rata, Stepinac svoju odbranu ćutanjem jedino prekinuo da obrazloži da je to, u stvari, samo, kako je rekao, verski prelaz.

2024 © - Vesti online