Nedelja 02.10.2016.
11:28
Tanjug, RT

Otkrivena Peresova velika tajna: Kako je sprečio katastrofu na Bliskom istoku

Reuters
U dobrim odnosima sa celim svetom: Šimon Peres

"Džerusalim post" je dan posle njegove sahrane objavio izjavu u kojoj se otrkriva da je Peres zaslužan za zaustavljanje plana Benjamina Netanijahua, piše RT.

U razgovoru Peresa sa urednikom Džerusalim posta, Dejvidom Brinom, u avgustu 2014. godine, Peres je upitan šta je njegov najveći uspeh za vreme predsedničkog mandata.

- Lično sam intervenisao i zaustavio Netanjahua da napadne iranska nuklearna postrpojenja. Ne želim da idem u detalje, ali reći ću vam da je on bio spreman da izvede napad, a ja sam ga zaustavio - rekao je tada Peres i dodao da ga je "upozorio na posledice koje bi bile klatastrofalne".

Na pitanje urednika Džerusalim posta, kada može da objavi izjavu, Peres je rekao: "Kada budem mrtav", piše RT.

Poslemoždanog udara, Šimon Peres je umro 28. septembra 2016, u blizini Tel Aviva, nakon čega je ova izjava objavljena.

Benjamin Netanijahu je 2012. godine upozoravao svet na će Iran za godinu dana imati dovoljno obogaćenog uranijuma za proizvodnju nuklearne bombe i pozvao međunarodnu zajednicu da povuče "jasnu crvenu liniju'' i sve to zaustavi na vreme.

- Crvene linije ne vode u rat, crvene linije sprečavaju rat. Ništa ne može više da ugrozi svet nego nuklearno naoružani Iran - rekao je tada Netanijahu i svetu pokazao crtež sa bombom koji je privukao dosta pažnje.

2024 © - Vesti online