Nedelja 02.10.2016.
10:42
Tanjug

"Narkomani su poput terorista! Ubijte ih, jasno?!"

Reuters
Šokantne izjave čečenskog lidera: Ramzan Kadirov

- Neka idu dođavola svi oni koji krše red i mir u Čečenskoj Republici, njih treba ubiti. Nije važno da li je to nezakonito... ubijte ih! Da li vam je to jasno? - rekao je Kadirov na sastanku sa ministrima čečenske vlade i verskim liderima, a preneo je sajt RT.

Prema snimku sa tog sastanka koji se proširio po internetu, Kadirov je planuo pošto je doznao podatke o stopi pogibija u saobraćaju, koje su izazvali vozači pod uticajem droge, a čiji je broj u poslednje vreme naglo porastao.

Sve mere koje su čečenske vlasti dosad preduzele da bi smanjile broj saobraćajnih nesreća su bile uzaludne.

U Čečeniji su lani uvedeni novi stroži zakoni koji dopuštaju policiji ne samo da oduzmu vozačku dozvolu vozačima pod uticajem alkohola i droge, već i da im zaplene vozila. Te mere, međutim, nisu dale značajnije rezultate.

Vlasti su takođe ograničile prodaju alkohola između osam i deset časova izjutra, ali je usled toga porastao broj ljudi koji koriste drogu u obliku tableta, umesto alkohola.

Kadirov je nedavno izjavio da bi u Čečeniji trebalo iskoreniti terorizam, kao i da će sledeći njegov korak biti rat protiv droge.

- Neutralisali smo na hiljade terorista koji su tu došli iz desetina zemalja. Niz mera je pomogao da promenimo stanje kad je reč o drogi. Prema različitim izvorima, Čečenija je jedna od najuspešnijih zemalja po tom pitanju - istakao je čečenski lider, dodajući da, međutim, nema mesta za zadovoljstvo.

Kadirov navodi da se na području Čečenije droga ne proizvodi, a apoteke ne prodaju lekove koji imaju karakteristike psihoaktivnih supstanci. Ipak, problem zloupotrebe droge je i dalje prisutan jer se ona švercuje u Čečeniju iz drugih ruskih regiona i iz inostranstva.

2024 © - Vesti online