Subota 01.10.2016.
17:21
jutarnji.hr, Vestionline

Ako bi se RS otcepila, mogu li Oružane snage BiH da zaustave Dodika?

Reuters
Ne smiruje se bure baruta u BiH...

Ako se Vojska Srbije umeša...

"Referendum o Danu RS, koji je mimo volje Federacije BiH sproveden prošle nedelje, podigao je nivo napetosti u susednoj državi na zabrinjavajući stepen. Atmosfera je usijana i pretnjama ratnog načelnika štaba Armije BiH Sefera Halilovića kako je spreman da ratuje u slučaju da Republika Srpska pokuša da se otcepi. Na to je reagovao srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorenjem da je i Srbija spremna za rat kako bi branila Republiku Srpsku", piše hrvatski list i nastavlja:

"Međutim, nijedna od dve strane nije sposobna za veći sukob. Oružane snage BiH su u daleko lošijem položaju od Vojske Srbije, jer su podeljene po etničkim linijama između tri konstitutivna naroda. Temelj im čine 3 pešačke brigade, po jedna bošnjačka, hrvatska i srpska, ali njihove borbene sposobnosti su zanemarljive".

"Zbog rascepkanosti i podeljenosti svojih formacija, nedovoljne obuke, izostanka dovoljne količine operativnog oklopa i manjka brzih manevarskih formacija, jasno je da Federacija nema mogućnosti da silom izvrši bilo kakvu prisilu na Republiku Srpsku. Izbijanje sukoba značilo bi dugotrajni, krvavi i prvenstveno pešački sukob kojim se ne bi postiglo gotovo ništa", tvrdi autor.

"Tvrdnje Srbije o spremnosti za rat su ipak nešto ozbiljnije. Vojska Srbije raspolaže s daleko više opreme i ljudstva, a i organizaciono je dobro ustrojena. Njene 4 mehanizovane brigade mogu delovati nezavisno, a i pešadija je uglavnom mehanizovana, što u teoriji Vojsci Srbije daje bolje manevarske sposobnosti i brzinu napredovanja.

Ali, njihova borbena vozila M-80 su zastarela i pružaju vrlo nisku zaštitu, no imaju bolju vatrenu moć od M113 koje koriste OS BiH. Svemu tome podršku može da pruži ratno vazduhoplovstvo koje, iako devastirano, još uvek ima 18 borbenih i školsko-borbenih aviona.

S obzirom da tehnika Vojske Srbije datira još iz doba Jugoslavije, stvarna raspoloživost oklopnih snaga je niska, kao i operativna dostupnost aviona. Vazduhoplovstvo ima samo tri prava lovca, MiG-ove 29, koji su još uvek operativni.

Ipak, motivacija i moral Vojske Srbije su visoki u poređenju sa Oružanim snagama BiH, a obuka je intenzivnija. Takođe, može se čuti i uverenje da će Rusija braniti Republiku Srpsku, ali reč je o političkoj podršci, a ne vojnoj intervenciji. Treba imati na umu i da bi se u slučaju sukoba u Bosni njihove Oružane snage neminovno rascepkale po etničkim linijama, što bi dodatno osnažilo srpski položaj.

Iako su napetosti u našem komšiluku povišene već neko vreme, izbijanje novog rata je za sada malo verovatno. Ipak, BiH ostaje bure baruta, i možemo se opravdano pitati jesmo li svedočili paljenju dugog fitilja", zaključuje svoju analizu hrvatski "Jutarnji list".

2024 © - Vesti online