Subota 01.10.2016.
13:18
Vestionline, Srna

Severna Koreja pravi novu podmornicu?

Reuters
U toku je pomorski građevinski program u severnokorejskom brodogradilištu (Foto: Arhiva) 

Vest o novoj podmornici objavljena je nakon što je Severna Koreja u avgustu izvršila probno ispaljenje projektila prema Japanu.

"Satelitski snimci snažno ukazuju na to da je u toku pomorski građevinski program u severnokorejskom brodogradilištu Sinpo Saut i da je moguće da je u pitanju nova podmornica", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da, ukoliko se pokaže da je zaista reč o novoj podmornici, onda će biti veća nego eksperimentalna severnokorejska podmornica klase "GORAE" koja ima lansirni stup visine oko sedam metara.

Analitičari navode da Pjongjang brzo napreduje u svom sistemu gradnje SLBM nego što se to očekivalo, ali da je i dalje godinama od istinskog razvoja.

Oni napominju da bi dokaz o sistemu SLBM pretnju od nuklearnog udara Severne Koreje odveo na potpuno novi nivo, čime bi bilo omogućeno njihovo raspoređenje daleko od Korejskog poluostrva.

Rezolucijama UN Severnoj Koreji je zabranjeno da koristi tehnologiju balističkih projektila ali od početka godine Pjongjang je izvršio više od 20 probnih ispaljenja raketa i dve nuklearne probe.

2024 © - Vesti online