Subota 01.10.2016.
10:07
rs.sputniknews.com

Pali u nemilost SAD: Da li će Saudijska Arabija proći kao Avganistan?

Reuters
Partnerstvo na klimavim nogama: Saudijski kralj Salman i Barak Obama

Doktor ekonomskih nauka, glavni naučni saradnik Instituta SAD i Kanade RAN Vladimir Vasiljev podseća da da su SAD godinama govorile da je za sve kriva Al Kaida.

- A sada se formalno otvara druga etapa, i odjednom ispada da su za sve krivi Saudijci. Ispada da su 11. septembar organizovali upravo oni i nije teško shvatiti da je pred nama opet njihova beskonačna borba protiv terorizma. Ranije su se SAD borile protiv Avganistana, potom Iraka, a sada možemo očekivati destabilizaciju situacije i reformulisanje režima u Saudijskoj Arabiji sa svim posledicama koje idu uz to - kaže Vasiljev.

Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije osudilo je donošenje zakona u SAD koji omogućava porodicama žrtava napada od 11. septembra 2001. da tuže tu kraljevinu i traže odštetu, dodajući da je to razlog za "veliku zabrinutost". U saopštenju se navodi da će ta odluka imati negativne posledice po sve nacije, uključujući SAD.

Sjedinjene Države nisu jednoglasne u ovoj odluci pošto je Predstavnički Dom američkog Kongresa u sredu odbacio veto predsednika SAD Baraka Obame na zakon, a to isto je nešto kasnije učinio i Senat.

Darko Trifunović sa Fakulteta bezbednosti kaže za Sputnjik da će biti presedan da pojedinac tuži državu.

- Neko mora da plati štetu za 11. septembar. Ili će SAD da ugroze svoje odnose sa Saudijskom Arabijom kao svojim glavnim spoljno-političkim partnerom u tom delu sveta, ili će ekonomski sistem SAD uključujući osiguravajuće kuće koje bi u slučaju isplate štete dovele do kolapsa. Sjedinjene Države morale su da rizikuju. Ili oni, ili Saudijska Arabija, odluka je jasna - kaže Trifunović.

On kaže da Rijad zna šta je radio poslednjih 20 godina i ističe da je Saudijska Arabija "izvoznik radikalne formule islama - motiva za izvođenje terorističkih napada".

- Vi danas nemate nigde na svetu nijedan teroristički napad iza kojeg ne stoje najviši religijski, pa i politički krugovi Saudijske Arabije. Nestankom tih krugova naneo bi se ogroman udar i Islamskoj državi - kaže Trifunović za Sputnjik.

2024 © - Vesti online