Petak 30.09.2016.
21:46
Vestionline

VIDEO: Putin sprema nove udare na džihadiste

commons.wikimedia.org/DmitriyPichugin
Ruski bombarderi prebačeni u Siriju   (Foto: Ilustracija)

Rusija je reagovala na pretnje Amerike pretnje da će u Siriji primeniti svoj "plan B" koji predviđa intenzivnije avio-udare, dodatne količine naoružanja "umerenoj opoziciji" i prebacivanje na Bliski Istok novih bataljona komandosa.

Moskovski list "Izvestija" objavio je da su u Siriju već prebačeni novi bombarderi Su-24 i Su-34, a da su jurišni Su-25 u pripravnosti na ruskim aerodromima.

Kako navode "Bude li potrebno, avio-grupacija Vojno-kosmičkih snaga u Siriji biće dodatno pojačana u roku 2-3 dana. Su-25 su već spremni za poletanje, a njihove posade su u režimu očekivanje komande za kretanje u Siriju“.

U Siriju je stiglo samo nekoliko Su-24 i Su-35, ali su u Hmejmim vraćeni avioni koji su poslednjih meseci bili povučeni u Rusiju radi "tehničkog održavanja".

Moskovski vojni ekspert Anton Lavrov, autor knjige "Sirijska granična linija“, objasnio je zbog čega će težište biti na upućivanju u bazu Hmejmim upravo Su-25.

- Suhoji neće biti korišćeni kao jurišni avioni, već kao bombarderi koji bombe bacaju sa velikih visina. U poređenju sa Su-24 i Su-35, Su-25 je jednostavna i laka mašina koju je prosto pripremiti za borbeni zadatak. Ako Su-34 može za dan da ima dva borbena leta, Su-25 može da ih ima 10. Za svaki takav avion ima po nekoliko pilota, što će omogućiti da se teroristi bombarduju praktični neprekidno i da im se ne da nikakav predah - rekao je ekspert.

Lavrov naglašava da svi ruski avioni u Siriji imaju svoju "specijalizaciju“.

- Su-24 imaju savršenije nišane i veću preciznost pri lošim vremenskim prilikama, a Su-34 sam može da otkriva ciljeve i koristi visokoprecizno oružje. Su-25 su prošli modernizaciju i mogu cilj promašiti najviše nekoliko metara. Raspolaže automatizovanim sistemom za bombardovanje koji koristi koordinate dobijene od izviđača. Uloga pilota je samo da uzleti i dovede avion u blizinu cilja - naveo je on.  Moskva slanjem dodatnih aviona u Siriju demonstrira "spremnost za odlučna dejstva u slučaju dovođenje u pitanje prekida vatre i pregovora", rekao je predsednik ruskog Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku Fjodor Lukjanov .

2024 © - Vesti online