Petak 30.09.2016.
20:54
Vestionline

Dodik: Najnovija odluka Ustavnog suda je isforsirana

Tanjug
Srpska će i dalje slaviti 9. januar, jer je to istorijska činjenica: Milorad Dodik

- Jasno je kao dan da je reč o političkoj odluci na štetu RS. Ona je isforsirana, već odavno doneta i dirigovana iz kuhinje Stranke demokratske akcije (SDA) i njenih kadrova u Ustavnom sudu. RS će i dalje slaviti 9. januar, jer je to istorijska činjenica, a one se ne mogu menjati", rekao je Dodik, a prenose mediji.

Predsednik parlamenta RS Nedeljko Čubrilović nije želeo da komentariše najanoviju odluku Ustavnog suda BiH, ističući da ona još nije stigla u Narodnu skupštinu RS.

Ustavni sud BiH je na današnjoj sednici zaključio da Skupština RS nije sprovela raniju odluku ovog Suda o Danu republike, ističući da odredba Zakona o praznicima RS, koja se odnosi na proslavu dana RS 9. januara, prestaje da važi dan pošto bude obavljena u Službenom glasniku BiH.

Ova odluka će, kako je navedeno u saopštenju iz Ustavnog suda BiH, biti objavljena i u službenim glasnicima RS i Federacije BiH, kao i distrikta Brčko.

U saopštenju se navodi da će odluka Ustavnog suda biti dostavljena Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud je zaključio da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahteva za preispitivanje Odluke kojom je 9. januar osporen kao Dan Republike Srpske pa je taj zahtev odbijen.

2024 © - Vesti online