Nedelja 13.06.2010.
14:53
Tanjug

Dunav preti Beočinu

Nivo reka u Srbiji i dalje u porastu

On je rekao da su opština Beočin i njeno naselje Banoštor "u ovom trenutku i dalje najkritičnija mesta u Srbiji, što se tiče vodostaja Dunava" i dodao da je situacija u Beočinu takva da vodostaj još raste.

U nekoliko naselja u opštini Beočin je zbog porasta vodostaja ugroženo oko 100 objekata, a voda je najvećim delom ušla u ekonomske objekte, a manjim delom u kuće stanovnika tih naselja. Na klizištu u okolini Beočina, ugroženo je 39 ljudi, u devet kuća.

Marić je rekao da je u toku današnjeg dana u samom naselju pokušano sa izgradnjom nasipa gde je to bilo moguće, dodajući da je u Banoštoru, takođe, nastavljeno sa utvrđivanjem nasipa, pre svega oko trafostanice.

On je napomenuo i da se specijalna bolnica u Starom Slankamenu za sada "uspešno brani i voda nije ušla u objekat, već se nalazi oko njega" i izrazio nadu da će "to izdržati do sutra".


Vanredna odbrana i na Savi

Javno vodoprivredno preduzeće "Beogradvode" proglasilo je danas vanrednu odbranu od poplava i na reci Savi, na delu od Ušća do Umke.

Povećani vodostaj Dunava više od 650 cm i uspor Dunava na ušću Save u Dunav prouzrokovali su povećanje vodostaja koji prevazilazi kotu vanredne odbrane od poplava i na Savi, navodi se u saopštenju tog preduzeća.

Trenutni nivo Save na "mernoj letvi" u Pristaništu Beograd iznosi 602 cm, a s obzirom da na povećani vodostaj Save ne utiču druge vode i da su obale dobro utvrđene, ne očekuje se izlivanje reke iz svog korita.

Iz "Beogradvoda" napominju da nema razloga za brigu, jer su ekipe tog preduzeća u potpunosti pripremljene za ovu situaciju, a na celom području grada organizovana su dvadesetčetvoročasovna dežursta ekipa opremljenih neophodnom mehanizacijom.

"Beogradvode" proglasile su juče vanrednu odbranu od poplava na Dunavu uzvodno od Ušća, a uzrok je povećani vodostaj u gornjim tokovima Dunava, pa se vrh poplavnog talasa u Beogradu očekuje u noći između nedelje i ponedeljka, 13. i 14. juna.

2024 © - Vesti online