Petak 30.09.2016.
09:35
Vestionline

"EU da nastavi sa sankcijama, Moskvi su ruke vezane"

Reuters
Ukrajinci nastavljaju sa antiruskom retorikom

Heraščenko, koji je glavni ukrajinski pregovarač u Minsku, podvukla je u intervjuu bečkom dnevniku "Prese" da sankcije EU protiv Rusije funkcionišu, iako se često može čuti suprotno i da ih treba ukinuti.

- Naši gubici su se smanjili. Moskvi su ruke vezane. Sankcije su jedina investicija u mir i od toga profitira privreda - uverena je ona.

Ona je dodala da nijedna tačka Sporazuma iz Minska nije ispunjena, kao i da Moskva nije zainteresovana za stabilizaciju.

- Svakog dana se krši primirje prema neutralnom OEBS, kojim će uskoro predsedavati Austrija. Na osnovu izveštaja OEBS proruski borci izazvali su 85 odsto razaranja. Imamo jednu nekontrolisanu granicu u dužini od 400 kilometara, preko koje dolazi naoružanje. Zbog toga je za Ukrajinu ponovno uspostavljanje granične kontrole tako važno. Zahtevamo petu grupu na tu temu u pregovorima u Minsku - naglasila je Heraščenko.

Upitana za strategiju Ukrajine u vezi Donbasa, ona je kazala da se Kijev zalaže za potpunu reintegraciju tih teritorija.

- Želimo da ispunimo obaveze prema našim građanima. Isplate penzija moraju, međutim, da se obave na teritoriji pod kontrolom Ukrajine - poručila je ona.

Na konstataciju da tamošnje stanovništvo skeptično gleda na reintegraciju, Heraščenko kaže da oni žive u "informativnom vakuuumu" i da svakog dana dobijaju servirane stravične priče.

- Oni odbijaju i separatističke vođe. Žele da bude kao i ranije, pre rata. Kada bude uspostavljena bezbedost onda je moguće razgovarati i približiti se. To je početak reintegracije – komunikacija, humanitarni projekti i izgradnja infrastrukture - objasnila je Heraščenko.

2024 © - Vesti online