Četvrtak 29.09.2016.
18:14
Vestionline

Čanak se šalio sa referendumom u Vojvodini!

Tanjug
Voli da se šali: Nenad Čanak

- Ja sam predlog referenduma koristio retorički, kao opciju da bi se razumela moja kritika i on nije formalno predložen u skladu sa zakonskom procedurom - rekao je Čanak za "Blic" i dodao da će se to desiti ukoliko LSV tako proceni i odluči.

- Dakle, jedno je retorički predložiti referendum da bi se razumeli dvostruki aršini pojedinaca u vlasti, a drugo predložiti ga formalno - objasnio je Čanak.

Nikolić nas osramotio

On je nakon referenduma u Republici Srpskoj poručio da sa velikom zabrinutošću posmatra istupe predsednika Srbije Tomislava Nikolića u vezi sa događajima u susednoj Bosni i Hercegovini.

- Tvrdnjom da je referendum pokazao "volju građana" i da ne bi trebalo da ostane "mrtvo slovo na papiru", Nikolić je još jednom Srbiju i njene građane osramotio i izložio ih riziku, pridružujući se svojim stavom najekstremnijim delovima našeg društva - rekao je tada Čanak.

On je poručio Tomislavu Nikoliću da, ako je legalne odluke najviših pravosudnih institucija jedne suverene države moguće rušiti na referendumima koji se organizuju na delu državne teritorije, sličnu praksu uvedemo i u Srbiji.

- Predlažemo da se u Vojvodini raspiše referendum o tome da li građani prihvataju sramotnu odluku Ustavnog suda Srbije od pre dve godine, o ukidanju Statuta Vojvodine i o tome da Novi Sad ne može da bude naš glavni grad - kazao je Čanak pre dva dana.

Podsetimo, pre tri godine odlukom Ustavnog suda ukinut je Statut Vojvodine čemu se najglasnije protivila LSV. Ta stranka i dalje insistira da se taj Statut vrati, da Novi Sad bude glavni grad Vojvodine, a ne njen administrativni centar, kao i da se pokrajini vrate zakonodavna, izvršna i sudska vlast, da joj se vrate imovina i izvorni prihodi, a da sve to bude garantovano Ustavom Republike Srbije.

2020 © - Vesti online