Četvrtak 29.09.2016.
17:10
b92.net, Vestionline

Šta o referendumu u Mađarskoj kažu u Krnjači?

A. Čukić
Velika neizvesnost vlada među migrantima

U Srbiji je trenutno oko 4.000 migranata u prihvatnim centrima. Ipak, spekuliše se da ih je širom zemlje oko 7.000. Postavlja se pitanje da li su svi ovi ljudi svesni posledica mađarskog referenduma i šta ako mađarska potpuno zatvori granicu.

Većina od oko 1.000 migranata u Krnjači zna šta bi "NE" mađarskih birača u nedelju moglo da znači. Zato većina, poput Džoela, dok čeka u redu za hranu, razmišlja o novim-starim trasama. 

- Upoznao sam jednog krijumčara koji obećava da će me uvesti u Hrvatsku,  ali i on se plaši jer su kontrole rigorozne. Svaki dan mi obećava, danas, sutra, ali nikako da odem - kaže jedan od migranata po imenu Džoel, prenosi B92.

- Krijumčaru plaćam iz Turske do Italije 3.200 dolara, platio sam mu 500, ostalo ću kada stignem u Italiju - dodaje on. 

Nemaju svi novca za krijumčare i zato kažu da do daljneg ostaju u Srbiji. 

- Tražio sam azil dok sam ovde. Ja bih u Belgiju, ali granice je nemoguće preći. Samo možemo da apliciramo za ulazak u Mađarsku i da čekamo. Ovim tempom doći ću na red za najranije godinu dana - dodaje jedan od migranata. 

Mađarska policija trenutno u zemlju pusta 15 migranata dnevno. Posle zatvaranja balkanske rute oni se u Srbiji zadržavaju i do mesec dana. 

2024 © - Vesti online