Nedelja 13.06.2010.
08:38 >> 10:08h
Novosti

Pola miliona Indijanaca prešlo u pravoslavlje

Pravoslavlje na latinoamerički način

Posebno značajnu ulogu u dovođenju pola miliona Gvatemalaca pod okrilje Pravoslavne crkve ima jedan Srbin - arhimandrit Andrija Vujisić. Pravoslavno-katoličanska crkva Gvatemale broji više od pola miliona vernika, od kojih većinu čini lokalno, indijansko stanovništvo, sa 334 crkve u Gvatemali i južnom Meksiku i 12 sveštenika.

Po blagoslovu mitropolita Atinagore, arhimandrit Andrija (Vujisić) preuzeo je težak zadatak pripreme kvalifikovanih ljudi, poniklih u kulturi Gvatemale i Latinske Amerike, za vodeće pozicije u ovoj pravoslavnoj crkvi.

“Na taj način arhimandrit Andrija širi apostolsku službu i misiju na veću oblast, i stvara klimu u kojoj će se, uz poštovanje lokalne kulture, raditi na utvrđivanju znanja i razumevanja pravoslavne vere. Na taj način će naša nova gvatemalska porodica biti privedena pravoživlju“ napisano je u dopisu Svete mitropolije Meksika, koja radi pod duhovnim patronatom Vaseljenske patrijaršije.


“Indijanci mogu biti glavni etnos u Pravoslavnoj crkvi u obe Amerike. Ja bih lično veoma bio srećan zbog toga“, izjavio je nedavno pravoslavni mitropolit Jona. On je dodao da Katolička crkva gubi uticaj u Latinskoj Americi zbog tesnog odnosa sa višim društvenim klasama.

"Značajan deo siromašnih slojeva, koji čine većinu stanovništva regiona, razočaran u katoličke sveštenike, pristupa i protestantima, mormonima i drugima“, objasnio je poglavar Američke pravoslavne crkve.

Administrativne prostorije Pravoslavno-katoličanske crkve Gvatemale prostiru se na oko 1.000 kvadratnih metara, sa fakultetom i dve škole u kojima radi 12 profesora. Oko 2.000 kvadratnih metara zauzima manastir.

2024 © - Vesti online