Petak 30.09.2016.
02:00
N. S. Preradović - Vesti

Srbijagas povod za sankcije?

Tanjug
Ne brine: Aleksandar Antić

Ministar energetike Aleksandar Antić kaže da kašnjenja ima, ali negira da će biti bilo kakvih sankcija. Naime, preduzeće Srbijagas trebalo je da se podeli do 1. jula, ali to nije urađeno. Antić priznaje da se kasni, ali kako on ističe "opravdano", jer se radi na konsolidaciji Srbijagasa u skladu s dogovorom s MMF-om.

- Mi smo formirali firme, one imaju svoje direktore, ali još nije obavljeno razdvajanje zaposlenih, podela imovine, razdvajanje njihovih računa. Nemamo razloga da se plašimo i neće biti dalekosežnih poslednica za građane Srbije - kaže ministar Antić.

Kritike i zbog Kosova

U Energetskoj zajednici su kritikovali i Elektromreže Srbije jer nemaju sporazum o konekciji sa kosovskim operaterom. U EMS kažu da je uslov za to registrovanje kompanije za snabdevanje, a kosovske vlasti odbijaju da to urade.
- Tu kompaniju je prvobitno trebalo da osnuje Zajednica srpskih opština koja nije formirana - ističu u EMS.

Jelica Putniković, energetski analitičar, tvrdi da se na Srbiji trenira strogoća jer je Hrvatska ušla u EU, a da njen Plinakro nije uradio ono što se od Srbije već sada traži. Ona ističe i da nije tačno da će liberalizacijom tržišta gasa krajnji potrošač dobiti povoljniju cenu. Ona ističe da će se Evropa suočiti sa ozbiljnim problemom 2019. kada prestaje važnost isporuke ruskog gasa preko Ukrajine.

- Tada će Evropa biti usmerena da se ruskim gasom snabdeva samo preko Severnog toka, a možda će izgraditi i Severni tok 2. Alternative za Balkan još nema jer su i projekti Nabuku (snabdevanja gasom iz Azerbejdžana) i terminal za tečni gas na Krku u Hrvatskoj projekti koji su samo mrtvo slovo na papiru.

2024 © - Vesti online