Četvrtak 29.09.2016.
12:34
Vestionline

Tržišta šokirana, dogovor koji niko nije očekivao

pixabay.com
Sledi manja proizvodnja nafte

Po toj agenciji, članice OPEK-a koji daje oko 40 odsto svetske ponude sirove nafte, pristale su da proizvodnju od 32,5 miliona barela na dan, smanje za 750.000 barela u odnosu na dnevnu proizvodnju tokom avgusta. 

Na ovu vest odmah se podigla cena sirove nafte u Njujorku, dok je tržište očekivalo da na sastanku u Alžiru neće biti sporazuma. 

Na Njujorškoj berzi cena barela referentne nafte u Sjedinjenim Američkim Državama je skočila za 2,38 dolara, na 47,05 dolara za isporuku u novembru. Neformalni sastanak OPEK-a počeo je u sredu u Alžiru razgovorom o mogućem zamrzavanju proizvodnje, u nadi da će to povećati cenu nafte, najnižu od sredine 2014. godine. 

- Moguće je da je to samo prvi korak pre (zvaničnog) sastanka u novembru, ali tržište to uzima kao dobru vest - objasnio je Majk Dragostis iz firme "TD sekjuritis" i ponovio da je dogovor iz Alžira o smanjenju proizvodnje ipak nezvaničan. 

Sporazum zemalja OPEK je iznenađenje za tržište koje je izgubilo nadu posle mlakih izjava Saudijske Arabije i Irana u utorak. To je posebno bilo u igri od objavljivanja nedeljnih podataka Ministarstva za energetiku SAD o neočekivanom padu američkih zaliha za 1,9 miliona barela. Međutim, zalihe benzina u SAD su porasle za dva miliona barela, mnogo više nego što su analitičari očekivali.

2024 © - Vesti online