Četvrtak 29.09.2016.
00:10
D. Dekić - Vesti

Bez petokrake slave Kadinjaču

screenshot/b92
Sporno obeležavanje istorijske bitke kod Užica

Zbog ovog "skandala", ogorčen je predsednik Komunista Srbije Svetozar Markanović koji je kao 15-godišnji dečak otišao u sa petokrakom na čelu da se bori za oslobođenje svoje zemlje u Drugom svetskom ratu. Funkcioner KS Dragan Gaćeša u izjavi za "Vesti" nazvao je ovakvo štampanje marke sramotom za državu.

- Obratićemo se ovim povodom Vladi Srbije, ali i Svetskom komunističkom pokretu - kaže ogorčeno Gaćeša.

Marka za 67 dana

Marka oslikava "Borce sa Kadinjače", ulje na platnu Dragoljuba Vuksanovića iz 1970, i u pozadini spomenik na Kadinjači. U Poštama Srbije kažu da je Srbijamarka napravila kreaciju motiva iz materijala Narodnog muzeja Užica. Jubilarna marka će u opticaju biti 67 dana, koliko je i trajala Užička republika.

Da bi poštansku marku trebalo povući iz opticaja smatra član Predsedništva socijalista Dejan Radenković koji ističe da je efekat revizija istorije.

- Događaj od pre 75 godina ne može da se objašnjava izbegavanjem političke konotacije jer se radi o borbi protiv fašizma, a istorija ne treba da bude poligon za političke manipulacije - poručio je Radenković.

Istoričar Čedomir Antić, međutim, ukazuje da se, čak i kada je komunizam vladao zemljom tvrdilo da je 1941. bila godina zajedničkog ratovanja komunista i svih drugih protiv fašizma i nacizma.

- Komunistički pokret je imao dva aspekta i oba treba istorijski poštovati. Jedan je taj narodnooslobodilački a drugi revolucionarni. U to vreme još uvek nije bila do kraja izrađena revolucionarna komponenta komunističkog pokreta. Prosto ne vidim zašto bi bilo bitno da bude petokraka tu - kaže ovaj istoričar.

2024 © - Vesti online