Ponedeljak 09.11.2009.
13:25
Tanjug

Srbija: 254 obolelo, 7 umrlo od gripa

Prema podacima Nacionalne referentne laboratorije za respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, od 254 obolele osobe, 72 slučaja obolevanja se dovodi u vezu sa putovanjem. U periodu od 26. oktobra do danas potvrđeno je 109 slučajeva obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1).



 

Oboleli su sa područja grada Beograda, Novog Sada, Niša, Čačka, Kraljeva, Paraćina, Pančeva, Pirota, Požege, Užica, Ćuprije, Sremske Mitrovice, Smedereva, Kragujevca, Kruševca, Šida, Kosovske Mitrovice, Leskovca, Vranja, Valjeva, Arilja i Bajine Bašte. Najveći broj obolelih u ovom periodu su deca školskog uzrasta, navodi se u saopštenju.

Na osnovu utvrđenog povećanja učestalosti oboljenja sličnih gripu, posebno kod dece, sa pojavom više povezanih slučajeva u osnovnim i srednjim školama i na osnovu potvrde pandemijskog soja virusa gripa, prijavljeno je dvanaeset epidemija pandemijskog gripa. Epidemije su prijavljene među stanovništvom Južnobačkog okruga, u Kraljevu, Požegi, Užicu i Paraćinu i u školskom kolektivu u Čačku, Nišu, Ivanjici, Prilikama, Kragujevcu i Leskovcu.

Preduzete su sve mere za sprečavanje i suzbijanja gripa predviđene Planom aktivnosti u toku pandemije gripa u zdravstvenim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i predškolskim ustanovama u područjima zahvaćenim epidemijom, navodi se u saopštenju.

2024 © - Vesti online