Subota 12.06.2010.
22:05
Tanjug

Želimiru Žilniku nagrada "Mića Popović"

Pozorišni kritičar Ivan Medenica kazao u ime žirija da je Žilnik "vibrantni umetnik koji se stalno menja, ali je zadržao čistotu i ostao je svoj".


On je dodao da reditelj poseduje zapanjujuću fleksibilnost i da je odoleo svim pritiscima i uticajima, kao i da je stvaralac koji je sve pojednostavljivao u svom umetničkom opusu.

Želimir Žilnik

Žilnik je kazao da je njegov filmski jezik različit, ali ono što je jedinstveno u svim njegovim ostvarenjima jeste pitanje aktera "šta da se radi...", u okolnostima u kojima živimo, naveo je primer. On je rekao da su njegovi projekti rađeni istraživački, posle čega izabere ono što mu se dopadne i napravi film.


Ovom prilikom prikazan je film u trajanju od oko 15 minuta u okviru kog su prikazani inserti iz njegovih ostvarenja u proteklih 15 godina.


Žiri je radio u sastavu Ljubomir Simović, Vida Ognjenović, Dušan Otašević, Dušan Kovačević, Mira Stupica, Dušan Makavejev, Predrag Koraksić Koraks, Jagoš Marković, Radoslav Petković, Miodrag Bata Knežević, Jovan Despotović, Aleksandar Kostić, Božo Koprivica, Ivan Medenica, Ivan Tasovac, Ljiljana Ćinkul, Lana Đukić i Borka Božović.


Žilnik je rođen u Nišu, 1942. godine, autor je brojnih igranih i dokumentarnih filmova, jedan je od začetnika žanra doku-drama. Nagrađivan je na domaćim i internacionalnim filmskim festivalima. Od samog početka profesionalnog rada na filmu, okrenut savremenim temama, koje uključuju društvenu, političku i ekonomsku kritiku svakodnevice.


2024 © - Vesti online