Sreda 28.09.2016.
12:58
Vestionline, Tanjug

Svi životi vođe Boko Harama: Šest puta ga proglasili mrtvim, šest puta "vaskrsao"

youtube.com/tanimowo mario
Još jednom stao pred kamere da demantuje svoju smrt: Abubakar Šekau

BBC podseća da je Abubakar Šekau preuzeo vođstvo Boko Haramom 2009. godine nakon smrti Muhameda Jusufa, osnivača grupe.

Mediji su 2009. godine javili da je Šekau ubijen tokom sukoba nigerijskih snaga bezbednosti i Boko Harama. 2010. godine Šekau je objavio video snimak intervjua u kom je priznao da je ranjen u butinu ali da se oporavio.

2013. godine, u avgustu, on je ponovo proglašen mrtvim posle napada na sklonište njegove grupe u šumi Sambisa na severoistoku Nigerije. Već u septembaru 2013, Šekau je opet objavio snimak kojim dokazuje da je živ.

2014. je nigerijska vojska objavila da je Šekau ubijen, ovaj put od strane vojske Kameruna, za vreme bitke sa Boko Haramom oko sela Konduga severno od Majduguri. Kamerunska vojska je potvrdila ovu vest i na društvenim mrežama objavila fotografiju beživotnog tela Šekaua. Lokalni mediji su objavili da je mrtav čovek sa fotografije uljez. U oktobru 2014, on se ponovo pojavljuje na video snimku u kom se ruga onima koji su poverovali da je mrtav.

U avgustu 2015, predsednik Čada, Idris Debi, je tvrdio da je lideru Boko Harama odsečena glava i da je Šekau zamenjen novim liderom. Sledećeg avgusta 2015, on objavljuje audi snimak u kom saopštava da je živ i da je i dalje lider ove islamističke grupe.

U avgustu 2016, nigerijsko vazduhoplovstvo objavilo je da je Šekau smrtno ranjen prilikom vazdušnog napada. Pre dva dana, vođa Boko Hrama, Abubakar Šekau, objavljuje nov video snimak na kom se pojavljuje kao živ i zdrav.

Četa Nvanze, ekspert za bezbednost i osnivač SBM obaveštajne službe, smatra da ekstremistička grupa koristi Šekau kao "prepoznatljiv brend" koji koriste za dobijanje spoljnih reakcija i informacija.

- Ove tvrdnje o smrti i oživljavanju Šekau štete kredibilitetu nigerijske vojske. Ovo je gerilski rat ne konvencionalna borba i komunikacija je važna - rekao je Nvanze.

2024 © - Vesti online