Utorak 27.09.2016.
19:17
Vestionline

Novi biznis: Srbi se žene Slovakinjama za 3.500 evra!

pixabay.com
Fiktivnim brakom do cilja 

Reč je o dobro razrađenom biznisu - slovačke državljanke prvo srede sva dokumenta koja su potrebna za venčanje u inostranstvu, a zatim se odvode u Srbiju i pošto sklope brak, dobiju 3.500 evra.

Dočepali se Nemačke lažnim brakovima

- Zatim bi zajedno sa svojim lažnim suprugom odlazile u Nemačku ili Dansku i tražile dozvolu za boravak - izjavila je juče Denisa Balogova, portparolka slovačke policije.

Samim tim što Slovakinje vrlo lako dobiju dozvolu za boravak u Nemačkoj jer dolaze iz države koja je članica Evropske unije i mladoženjama sa zapadnog Balkana se jednostavno odobrava boravak po osnovu spajanja porodice.

Advokat Vilijam Paspalovski objašnjava za "Alo!" da su naši građani prisiljeni da na ovaj način sebi obezbede boravišnu dozvolu jer srpski pasoš, nažalost, ne vredi mnogo.

- Sklapanje lažnih brakova zarad papira postoji oduvek. I ranije su se naši udavali i ženili po Americi, s tim što se tad plaćalo po 10.000 dolara. Sada, koliko se sećam, cene za lažan brak su išle i do 5.000 evra, ali izgleda da su cene na tržištu pale. Akteri fiktivnih brakova mogu da odgovaraju za krivično delo navođenja na overu neistinitog sadržaja, jer time dovode u zabludu matičara. Međutim, ovi slučajevi su veoma teško dokazivi. Kako dokazati da je neko zaključio brak sa inostranim državljaninom tako što mu je platio? Niko to neće priznati jer je taj posao u interesu obe strane - kaže Paspalovski i dodaje da je u slučaju ove organizovane slovačke grupe policija verovatno imala prikrivenog islednika u grupi, odnosno devojku koja je uvidela kako to funkcioniše.

Takođe, prema rečima našeg sagovornika, u našem sistemu ovih slučajeva nije bilo, osim što su se Kinezi venčavali sa Srpkinjama zarad boravišnih dozvola u našoj zemlji.

Sociolog Ratko Božović objašnjava da se ljudi često odlučuju za ovaj vid prevare da bi konačno ostvarili svoje materijalne ideje.

- Česta je pojava da građanin hoće da kroz iglene uši dobije status koji mu omogućava rešenje za njegovu životnu situaciju. Novac je gospodar naših života, a ovde se radi o klasičnom trgovačkom poslu i kalkulaciji. Spremni su da plate, jer veruju da će im se to ulaganje kasnije isplatiti. Reč je o nužno nametnutoj okolnosti zarad lične sreće. Međutim, postoje izuzeci, ali ne i pravilo, da se iz tih lažnih brakova na kraju rodi i ljubav - ističe Božović.

2024 © - Vesti online