Utorak 27.09.2016.
17:28 >> 18:39h
Vestionline

"Pao" centar Alepa: Evakuacija jedini spas

Reuters
Opsada grada i sve veći broj ranjenih i bolesnih: Alepo 

Državna televizija je javila da je vojska zauzela Farfru, u blizini čuvene tvrđave u Alepu, a da su u toku okršaji u blizini istorijskog jezgra grada. Borbe za najveći sirijski grad i bivši trgovinski centar vode se od kada su pobunjenici zauzeli nekoliko četvrti na istoku grada 2012. godine.

Te četvrti su sada pod opsadom i tokom protekle nedelje pretrpele su najteže vazdušne udare od početka rata, u kojima je poginulo više od 200 ljudi i sravnjeno sa zemljom više zgrada, prenosi AP.  Međutim borba za Alepo je još neizvesna. Vladine snage su tokom vikenda zauzele područje Handarata, ali su ga nekoliko sati kasnije izgubile. 

U istorijskom kvartu Alepa, jednom od najstarijih gradova na svetu, nalazi se džamija Umajad, koja je pod zaštitom Uneska. Njen minaret iz 11. veka je srušen tokom borbi u aprilu 2013. godine.  I Sirijska opservatorija za ljudska prava, organizacija sa sedištem u Londonu koja se oslanja na informacije aktivista sa terena u Siriji, potvrdila je da vladine snage napredujuu u istorijskoj četvrti. 

Opservatorija tvrdi da je u vazdušnim udarima u istočnom delu Alepa poginulo 11 ljudi, a da su pobunjenici gađali obližnja sela Nubal i Zahra, koji su pod kontrolom vladinih snaga, i ubili jednu bebu. Do najnovije eksalacije došlo je nakon propasti jednonedeljnog primirja, postignutog uz posredstvo SAD i Rusije, pri čemu se dbve strane međusobno optužuju za kršenje sporazuma. 

Jedan sirijski vojni funkcioner u Damasku rekao je da će se operacije u Alepu nastaviti "sve dok se teroristi u istočnim delovima grada ne budu zbrisani". 

Svetska zdravstvena organizacija želi da obezbijedi koridore za izlaz kako bi se hitno evakuisali bolesni i ranjeni Sirijci iz opkoljenih delova Alepa. 

Portparol organizacije je rekla da je samo 35 lekara preostalo da brine o stotinama pacijenata zarobljenih u pobunjeničkom delu grada.

Zalihe medicinskog materijala i lekova su skoro potrošene, postoji i nedostatak krvi, a broj pacijenata raste.

Sirijska vojska je pokrenula napad na Alepo 22. septembra, nakon što je propalo primirje.

2024 © - Vesti online