Utorak 27.09.2016.
13:58
Vestionline, N1

"Nije Milošević razbio SFRJ već Tito i Kardelj"

Reuters
Ko je i kada stvarno srušio Jugoslaviju?

Knjiga "Kako su Srbi izgubili vek" predstavlja početak obelodanjivanja istine o raspadu Jugoslavije i skidanje ljage sa srpskog naroda - tako je najavio njen autor Borisav Jović, nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ i blizak saradnik Slobodana Miloševića iz vremena raspada Jugoslavije.

Do sada se o raspadu Jugoslavije govorilo samo na bazi činjenica devedesetih godina ili neposredno pre toga, a ova knjiga baca svetlo na jedan kompleksniji način, razmatra događaje i činjenice od nastanka Jugoslavije 1918. godine, rekao je Jović. On kaže da knjiga razotkriva činjenice kako je nastala Jugoslavija, kako se ko ponašao u njenom veku - od nastanka do raspada. - Devedesete godine su bile samo rasplet onoga što se dešavalo u čitavom veku - naglašava Jović.

On navodi da knjiga baca svetlo na to zašto je došlo do onoga šta se desilo devedesetih, i da se iz činjenica koje je priložio vidi da su neki događaji dugo godina pripremani.

Iz ove knjige se može videti da je na rasparčavanju Jugoslavije počelo da se radi od 1928. godine, kada je KPJ na kongresu u Drezdenu donela odluku o Jugoslaviji  -  a donela je odluku da je Jugoslavija veštačka tvorevina, da treba da je rasturi na više malih država, a da je srpski narod, kao većinski, eksploatatorski narod, tvrdi Jović.

Obespraviti Srbe

Lična arhiva
Josip Broz Tito

Zadatak KPJ, kako dalje navodi, bio je da rade na rasparčavanju Jugoslavije, i obespravljivanju srpskog naroda  - "da ga obesprave da ne eksploatiše druge narode". 

On dodaje da s tim ciljem sledi dolazak Josipa Broza 1941. godine za komandanta srpskih partizanskih jedinica i zasedanje AVNOJ-a gde nisu učestvovali legitimni predstavnici srpskog naroda, jer, kako navodi, Broz nije dozvolio srpskom narodu da stvori antifašističko veće, već je sam odredio ko će da dođe. Istakao je da su sve druge republike imale legitimne predstavnike, sem Srba.

Jović tvrdi da je u knjizi pokazan niz aktivnosti na rasturanju Jugoslavije, da je zapravo svaki novi ustav davao više ovlašćenja republikama, a smanjivao federaciji, do onog iz 1974, kad je to kulminiralo. Vođena je, kako tvrdi, politika obespravljivanja srpskog naroda na različite načine, pa i time što je on  rasparčan u više republika.

U vreme kad se pojavio Slobodan Milošević, kako navodi, postojala je velika obespravljenost Srba - došlo je do bekstva srpskog naroda sa Kosmeta zbog obespravljenosti. Milošević je pojava, samo jedan koji se pojavio, a mogao je da se pojavi bilo ko drugi, zbog raspleta usled takve obespravljenosti, dodao je Jović.

Milošević je posledica

On tvrdi da za raspad Jugoslavije nije kriv Milošević. U Jugoslaviji je jedan čovek vodio politiku, a posle njegove smrti, nasleđeni su Ustav i zakoni i antisrpska koalicija, i stanje da Srbija nema pravo da promeni svoj Ustav bez saglasnosti drugih republika, dodaje Jović.

- Pojava Slobodana Miloševića je rezultat stanja, odnosa prema Srbiji i srpskom narodu koji je morao da reaguje na neki način - kaže on. Dva vojna bloka nisu dozvolila rasparčavanje, jer je Jugoslavija, kao tampon zona, trebalo da postoji, navodi dalje.

Čim je rasturen Varšavski savez, padom Varšavskog pakta i Berlinskog zida, više nije bilo potrebe za tampon-zonom, stvoreni su uslovi za raspad, naveo je. Nije Milošević rasturio Jugoslaviju, on se našao u vreme raspada Jugoslavije... On nije mogao da se povuče, naglašava Jović.

Srbiji i srpskom narodu se želi natovariti odgovornost za rasturanje Jugoslavije i za građanski rat, navodi i dodaje da je u knjizi naveo ko je doneo odluku o tome, i da je Srbija u svemu bila marginalizovana. - Sve je rađeno od strane Josipa Broza i Edvarda Kardelja, Hrvata i Slovenaca - kaže Jović.

Jedan čovek je 40 godina vladao Jugoslavijom, da li mislite da bi Jugoslavija mogla da ide ka rasturanju a da on to nije želeo, pita Jović. "Za raspad Jugoslavije kriva je KPJ koja je 1928. donela tu odluku, a Broz je bio poslat ovde da to sprovede".

2024 © - Vesti online