Ponedeljak 26.09.2016.
21:13
Sputnjik

"Republika Srpska treba da se osloni na Rusiju"

commons.wikimedia.org
Tenzije će vremenom biti sve manje i manje

Konstantin Nikiforov jedan je od najboljih poznavalaca prilika u BiH još iz vremena građanskog rata u toj republici, kada je radio kao savetnik tadašnjeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina. Prema njegovom mišljenju, Dan Republike Srpske, koji je izazvao toliko zategnutosti u odnosima dva bosanskohercegovačka entiteta nastaviće da postoji. 

- Mislim da će se o tome raspravljati, ali će se postepeno prestati i taj dan će ostati. Zašto državljani Republike Srpske nemaju pravo da proslavljaju dan osnivanja svoje republike? Isto tako, između ostalog, i Federacija može da uvede neki svoj praznik koji bi proslavljala. Ako je to Federacija Bosne i Hercegovine, koja se, u krajnjem slučaju, sastoji iz dva dela, zašto svaki deo ne bi imao pravo da proslavlja svoj sopstveni praznik? Evo, na primer, Rusija je federacija i kod nas svaka republika ima neki svoj dan i u tome nema ničeg lošeg - kaže Nikiforov.

Nikiforov ne očekuje nikakve "ratne ili revolucionarne događaje“ nakon referenduma, a preterivanje u retorici bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića vidi kao shvatanje da vršenje daljih pritisaka nema nikakvog smisla.

- Pre referenduma bio je rat živaca, provera da li će se izdržati pritisak ili ne. Ali sada kada je sve prošlo, čini mi se da se pritisak neće pojačavati, već naprotiv opadati. I čini mi se, izjave Bakira Izetbegovića upravo to potvrđuju - kaže Nikiforov.

Nedavna poseta predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Moskvi, prema rečima Nikiforova, imala je priličan uticaj na razvoj događaja.

- Nije slučajno što je Dodik pre referenduma bio u Moskvi i sreo se sa Putinom. Mislim da je sama poseta imala pozitivan značaj za bosanske Srbe - objašnjava Nikiforov.

To, međutim, ne znači da se Republika Srpska nalazi pod ruskim patronatom, smatra  sagovornik Sputnjika, jer međunarodnopravni status Bosne i Hercegovine regulisan je Dejtonskim sporazumom. Ipak, prema mišljenju Nikiforova, politika Republike Srpske treba da se osloni na dobre odnose sa Rusijom, u čemu Nikiforov ne vidi ništa loše.
 

2024 © - Vesti online