Ponedeljak 26.09.2016.
18:58
Vestionline

Jeremić: Prvi sam u istočnoj Evropi

Tanjug
Nastavlja borbu za prvog čoveka UN-a: Vuk Jeremić

 Jeremić, koji je posle današnjeg glasanja bio drugi, posle bivšeg porugalskog premijera Antonia Gutereša objasnio je u izjavi Tanjugu da je glavna promena što se sada nalazi na prvom mestu od kandidata iz istočne Evrope.

- Nakon petog kruga glasanja nalazimo se na prvom mestu u istočnoj Evropi, što je glavna promena u odnosu na prethodni krug, u ukupnom plasmanu smo potvrdili drugo mesto - rekao je Jeremić.

Današnji, krug glasanja u Savetu bezbednosti potvrdio je  da se, kako je naveo,  "konstantno rangiramo pri samom vrhu liste kandidata".

- Mislim da imamo razloga da budemo zadovoljni činjenicom da smo od samog početka trke u vrhu, čime smo, verujem podigli rejting naše zemlje na međunarodnoj pozornici - naveo je Jeremić.

Sada je sve u rukama stalnih članica SB koje imaju pravo veta, zaključio je on.

Gutereš je danas osvojio 12 pozitivnih, dva negativna i jedan neodređeni glas, a Jeremić osam pozitivnih, šest negativnih i jedan neodređeni glas. Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak je u petoj rundi dobio osam pozitivnih, sedam negativnih i nula neodređenih glasova.

2024 © - Vesti online