Ponedeljak 26.09.2016.
14:00
Vesti

Znate li ko je bio prvi srpski seljak filozof?

wikipedia.org

Kako piše istoričar Slobodan Jovanović, on je "svršio celu Veliku školu ali nije hteo polagati ispite, da ne bi došao u iskušenje da sa dobivenom diplomom zatraži državnu službu!"

Vratio se u svoje selo Koprivnicu, a na zasedanjima u Beogradu pojavljivao se u seljačkoj nošnji. Sledeći socijalističke ideje Svetozara Markovića, smatrao je da činovnici u siromašnoj zemlji moraju da žive kao seoski kmetovi, a ne kao gospoda. Nije cenio nijednu vladu, jer "u Srbiji, posle kneza Miloša, niko nije imao ekonomski program".

Kada je Adam Bogosavljević uhapšen zbog jednog političkog govora, proneo se glas da ga je policija ubila. Njegovi seljaci su tada upali u načelstvo, a kapetan je morao da im izvede i pokaže živog Adama. Narod je preuzeo zatvorenika i na ramenima ga vratio u selo. Sreski kapetan je bio u mukama: otišao je u Koprivnicu da lično namoli uhapšenika da se vrati u zatvor. Tom prilikom jedva je umakao gnevu seljana.

Isto je prošao i ministar pravde, kada je i on pokušao da se objasni sa Bogosavljevićem. Autoritet vlasti je bio poljuljan kao nikad do tada. Neki ministri su tražili od premijera Danila Stefanovića najoštrije mere. Međutim, Čika Dača, kako je bio nadimak ovom iskusnom policajcu, pravio se nevešt.

2024 © - Vesti online