Ponedeljak 26.09.2016.
09:10
Vestionline

Raspadaju se i UN, izlaze afričke zemlje!

Reuters
UN, izgleda, odlaze u istoriju

Mugabe očekuje proširenje Saveta bezbednosti prijemom predstavnika država afričkog kontinenta, upozorivši da će u protivnom biti stvorena još jedna organizacija kao protivteža postojećoj.

Mugabe je nabrojao zemlje koje će, prema njegovom mišljenju, ući u novu uniju zajedno sa afričkim, preneo je "Sputnjik". 

To su, kako je naveo, Rusija, Kina i Indija, kao i druge države koje se ne slažu sa politikom dominantnog Zapada u Savetu bezbednosti. 

- Ne zauzimaju sve stalne članice Saveta bezbednosti čvrst stav. To rade Velika Britanija, Francuska i Amerika. Ako one budu uporne, neka se ne žale kada stvorimo našu sopstvenu organizaciju. Nameravamo to da učinimo sledećeg septembra, na sledećoj Generalnoj skupštini UN - rekao je Mugabe. 

On je istakao da su afrički lideri nakon Generalne skupštine već razgovarali o mogućnosti izlaska iz UN, ako njihov zahtev ne bude realizovan. 

- Rusija i Kina nas podržavaju, a SAD se protive - izjavio je predsednik Zimbabvea. 

On smatra da zapadni lideri ne uzimaju u obzir mišljenje afričkih zemalja i zato u slučaju nesprovodenja reforme, Ujedinjene nacije rizikuju da ostanu bez čitavog niza država.

2024 © - Vesti online