Nedelja 25.09.2016.
19:55
Vestionline, N1info.com

Izetbegović Dodiku predviđa sudbinu Sadama, Gadafija...

Tanjug/AP
Biće reakcije protiv organizatora referenduma, tvrdi Bakir Izetbegović

- Sutra će biti 26. septembar, a Milorad Dodik i oni koji su ga pratili u ovome su izašli iz jedne zaštićene zakonske zone u jednu protivzakonsku i protivustavnu poziciju - rekao je Bakir Izetbegović za regionalnu N1TV na pitanje šta nakon referenduma.

Tu poziciju je opisao kao onu koja je protiv onoga što civilizovani svet i međunarodna zajednica traži.

- Došli smo u jedan novi inat koji prelazi sve granice. Viđali smo to u zadnjih par decenija od strane srpskih i srbijanskih vođa i videli smo kako se to završava. Ovo nije prvi iracionalni inat. Ti ljudi vuku konopac dok ne pukne, a onda naravno padnu na leđa - poručio je Izetbegović.

Na pitanje da li očekuje sankcije za organizatore referenduma, predsedavajući Predsedništva BiH je odgovorio:  - Ne može izostati reakcija. To je tako eklatantan primer kršenja Dejtonskog sporazuma, suprotstavljanja odlukama Ustavnog suda BiH, kršenja Krivičnog zakona BiH. Samo je pitanje kada će ona uslediti i kakva će biti.

Izetbegović smatra da Milorad Dodik vodi sebe i one za sobom u izolaciju.

On je prokomentarisao i današnju izjavu predsednika RS koji je kazao 'da oni koji žele hapsiti mogu uhapsiti ceo referendum'

- Ne može se hapsiti ceo referendum, ali mogu oni koji su narod nagovorili da idu u tom smeru - rekao je on.

Izetbegović je mišljenja kako neće izostati reakcija međunarodne zajednice.

- Mislim da će postupno desiti reakcija međunarodne zajednice. Gledali smo kako Sadam Husein, Gadafi, Milosević prkose i kako to izgleda. Definitivno se ne možete odnositi na ovakav način prema SAD-u, EU, Venecijanskoj komisiji, Ustavnom sudu, OHR-u, PIC-u, a da to nema svoje posledice. Braniće se i ustavnopravno uređenje BiH i MZ će braniti svoj autoritet - rekao je Izetbegović.

2024 © - Vesti online