Subota 12.06.2010.
14:54
Tanjug

Srbi povratnici bez vode šesti dan

Uručenje ključeva Srbima povartnicima u Laplje selo u februaru 2010. godine

Stanari zgrada kažu da je nestanak vode nastupio kada je došlo do kvara u selu. Kvar je otklonjen, ali ne i za njih, jer vode od tada nemaju.


Jedan od stanara, Lazar Vitković kaže da novi stanovi povratnicima u Lapljem Selu ne znače ništa kada su u njima bez vode.

"Ne treba mi stan, evo vratiću im ključeve. Bez vode smo. Nemamo gde da se okupamo, zaraženu vodu koristimo samo za osnovne potrebe", kaže Vitković.

Restrikcije vode u Prištini i okolini su svakodnevne. U vodovodu tako žele da spreče one koji koriste vodu za navodnjavanje poljoprivrede.

Žitelji Lapljeg sela i ostalih naselja imaju svoje bunare.


Povratnici nemaju ni to, a Slobodanka Papović razmišlja da na neko vreme ponovo ode u kolektivni centar u centralnoj Srbiji dok im kvar ne bude otklonjen.

Ministar za povratak u kosovskoj vladi Saša Rašić kaže da su za vodu povratnicima nadležni u regionalnom vodovodu u Prištini, ali da će Ministarstvo učiniti to da ugradi dodatne pumpe za pojačanje pritiska, kako bi voda mogla da stigne do viših spratova.

Među povratnicima ima i onih koji se plaše da im se ne dogodi neka zaraza. Vodu koju izvlače iz šahta u naselju, rizično je koristiti i za najosnovnije potreba, ali izbora za sada nemaju.

2024 © - Vesti online