Nedelja 25.09.2016.
14:39
Vestionline

Vojska SAD pravi moćnu ručnu bombu

twitter.com/ Warfare Worldwide
Testiranje nove ručne bombe

Ovo je prvi redizajt granate u 40 godina, kažu u "Pikaniti arsenalu", kompaniji koja razvija novu raketu.

Za razliku od tradicionalnih granata, koje levoruki moraju drugačije da aktiviraju, ova "pojačana taktička višenamenska ručna granata" (ET-MP) može da se baca i levom i desnom rukom. Novina je i to što detoniranje bombe može elektronski da se podesi.

- Vreme detonacije može biti namešteno u milisekundu, a bomba ne može da eksplodira dok ne bude aktivirana - objašnjava Metju Hol, jedan od vođa projekta. Vojnik može da odabere da li će bomba eksplodirati u delovima ili sa udarnom silom.

- Sada nose jednu M67 granatu, koja eksplodira u delovima sa smrtonosnim posledicama. Sa novom bombom moći će da biraju kako će eksplodirati - kaže Džesika Persibali iz Centra za istraživanje, razvoj i inženjering oružja američke vojske.

Međutim, jedan stručnjak za oružje kaže da granata uopšte nije toliko revolucionarna.

- Stara granata nema nekakvih većih mana. Iako se s novim dizajnom smanjuje mogućnost da vojniku ispadne bomba, problema u rukovanju tradicionalnom bombom gotovo da nema - kaže Džastin Bronk, istraživač na Institutu Rojal junajted servisiz.

- To što levoruki vojnici moraju tradicionalnu granatu da bacaju na poseban način uopšte ne otežava rukovanje njome - dodaje Bronk.

2024 © - Vesti online