Nedelja 25.09.2016.
11:11
Vestionline

"Skok cena mesa namešten - evo ko puni džepove"

pixabay.com
Građani opet prevareni od svinja... to jest, trgovaca i političara

- Po većoj ceni od 190 dinara prodali smo samo jednu turu od pedesetak tovljenika. Onda je cena počela da pada, tako da ih sada prodajemo za 150 dinara po kilogramu - komentariše Stipan Šarčević, farmer iz Starog Žednika, koji godišnje, na svojoj farmi sa 50 krmača, proizvodi i u klanice plasira oko 1.000 tovljenika.

On se, kao i njegovi kolege, vlasnici farmi svinja, ponadao kako će povećanje cene potrajati bar nekoliko meseci i da će zahvaljujući dobroj ceni uspeti da smanji gubitak, koji je nastajao mesecima, pošto su tovljenike prodavali ispod tržišne cene. 

- Pokazalo se da će višu cenu plaćati samo kupci mesa u prodavnicama. Niko nije smanjio cenu mesa, iako je otkupna cena tovljenika značajno pala... Gruba računica kaže da sam po tovljeniku, pre poskupljenja, imao gubitak između dve i tri hiljade dinara, i pored toga što sam proizvodim gotovo svu hranu za životinje - ističe on. 

                             Najavio uvoz svinja pa dobio otkaz?

Dr Ivan Radović, sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, u vreme skoka cene tovljenika je ukazivao kako cena neće biti viša od 190 dinara po kilogramu. 

- U Srbiji je cena svinja skočila, jer smo pratili porast cene svinjetine u EU. Klaničari nisu mogli da se oslone na uvozno meso, a tovljenika u Srbiji tada nije bilo dovoljno, jer su mnogi proizvođači odustajali od tova, pošto nisu hteli da, sa cenom žive mere manjom od 130 dinara proizvode gubitke - objašnjava Radović. 

U Srbiji se, kako je naveo Radović, godišnje proizvede i u klanicama preradi oko tri miliona tovljenika, teških između 85 i 120 kilograma. Tovljenici koji se otkupe plaćaju se po količini, odnosno "živoj meri", bez obzira na to koliki im je procenat mesnatosti.

2024 © - Vesti online