Subota 24.09.2016.
12:46
Vestionline

Lavrov: Amerikanci su se izvinili Asadu

Reuters
Akcija američke avijacije čudna: Sergej Lavrov

- Da, izvinili su se - rekao je ministar odgovarajući na pitanje da li su se SAD izvinile predsedniku Sirije za vazdušni napad u oblasti Deir ez Zora.

Avioni međunarodne antiterorističke koalicije izvršili su četiri udara u subotu na položaje sirijske vojske koji su opkolili teroristi ID-a u oblasti aerodroma Deir el Zor. U napadima su poginula 62 vojnika, a oko 100 osoba je povređeno. Centralna komanda vojske SAD izjavila je da su SAD potvrdile vazdušne udare američke koalicije u blizini Deir ez Zora.

- Situacija sa vazdušnim napadom je prilično čudna. Rekao sam američkom državnom sekretaru Džonu Keriju, a zatim i na sastanku Međunarodne grupe za podršku Siriji da je situacija u Deir el Zoru, za razliku od situacije u Alepu gde se linija kontakta konstantno menja, statična više od dve godine. Tamo su sirijsku vojsku opkolili teroristi ID-a. Mi tamo redovno dostavljamo humanitarnu pomoć i druge stvari neophodne za život, bacajući ih iz aviona. Slične letove (za dostavljanje humanitarne pomoći pomoću padobrana) sprovodile su i Ujedinjene nacije. To su poznate činjenice. Teško je poverovati da su izviđači koalicije SAD, koji rade protiv ID-a na celoj teritoriji Sirije (upravo je ID u Deir ez Zoru opkolio vladine trupe) zaboravili ko se gde nalazi. Mada, ne želim nikog ni za šta da optužujem - naglasio je Lavrov.

2024 © - Vesti online