Subota 24.09.2016.
04:00
B. Simonović - Vesti

Snajperom smaknut robijaš

pixabay.com
Kriminalci u Crnoj Gori se ne plaše države

Davao je znake života, ali je rana bila tako teška, metak ga je pogodio u grudi i na leđima napravio ogromnu izlaznu ranu i, iako je hitno prebačen u bolnicu u Podgorici, ubrzo je preminuo.

Nesvakidašnje ubistvo, kao u filmovima, šokiralo je celu Crnu Goru. Znalo se da je Đurić, jedan od vođa škaljarskog klana iz Kotora, moguće meta ubica, ali da će ga neko usred zatvora likvidirati to niko nije mogao ni da pretpostavi.

On je bio desna ruka bosova ovog klana, braće Jovana i Igora Vukotića, te Igora Dedovića, koji se takođe nalazi u zatvoru u Spužu na dvogodišnjoj robiji zbog iznuda. Mafijaški rat do krvi zavađenih klanova na Crnogorskom primorju besni već dve godine.

Preživeo dva napada

Ubijeni Đurić je do kobnog trećeg, preživeo dva napada. Stari znalac policije, na njega je pucano 2006. godine u Kotoru, kada je samo ranjen. I 2011. godine preživeo je detonaciju bombe postavljene na ulazu u jednu zgradu na Novom Beogradu i tada je takođe ranjen.

- Verovalo se da su makar iza zatvorskih zidina i žica bezbedni, ali, eto, ovo ubistvo je pokazalo da više nigde ne mogu biti sigurni, da se kriminalci ne plaše države - kažu za medije poznavaoci crnogorskog podzemlja.

Iako se sumnjalo da Đurić može biti meta ubica, niko izgleda nije pretpostavljao da može biti ubijen u zatvoru na takav način. Zato je bio u delu zatvora ograđenim samo bodljikavom žicom, u blizini reke Zete, šume i brisanog prostora.

Ubica se privukao stotinak metara do zatvorske žice i čekao trenutak kada je bio siguran u pogodak.

- Da mi je neko ranije ispričao da zatvorenik može biti ubijen iz snajpera u zatvoru, ne bih mu verovao - kaže za "Vesti" profesor dr Velimir Rakočević, dekan Pravnog fakulteta u Podgorici, koji je dve decenije radio u zatvoru u Spužu.

Odmah posle ubistva krenula je opsežna potera, a samo dvadesetak minuta kasnije kod škole u naselju Rogami u Duklju nađeno je zapaljeno vozilo škoda oktavija koje su ubice koristile.

2024 © - Vesti online