Petak 23.09.2016.
15:41
Tanjug

Oglasio se i Viši sud: Poternica za Karićem i dalje na snazi

youtube.com/KARIĆ company family
Poternica još uvek na snazi: Bogoljub Karić

U saospstenju suda se precizira da je i dalje na snazi naredba Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu kojom je prema okrivljenom Bogoljubu Kariću naređeno izdavanje poternice.

- Shodno Zakoniku o krivičnom postupku poternice raspisuje Ministarstvo unutrašnjih poslova, pa ukoliko je verovatno da se lice za kojim je izdata poternica nalazi u inostranstvu MUP može raspisati i međunarodnu potrenicu, uz pribavljenu saglasnost Ministarstva pravde - navodi sud.

U saopštenju je navedeno da je Viši sud u Beogradu 28. januara 2016. godine doneo je rešenje kojim je obustavljen krivični postupak protiv Bogoljuba Karića, Kalmana Cinklera i Ljiljane Karić zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu usled nastupanja zastarelosti krivičnog gonjenja, imajući u vidu izmenjenu pravnu kvalifikaciju krivičnog dela koje im je stavljeno na teret izmenjenom optužnicom.

Postupak se i dalje vodi protiv Sretena Karića, Vitomira Parežanina, Gorana Milića, Branka Krstonošića, Tatjane Rakas, Dušana Đordevića, Bogoljuba Lazića, Roja Harpura Patrika, Gorana Božića, Branislava Andelića, Olge Žilović i Snežane Kostić. 

Sud dalje navodi da je 21. aprila 2016. godine je u tom krivičnom postupku doneo naredbu da Više javno tužilaštvo u Beogradu donese naredbu o dopuni istrage u odnosu na ove preostale okrivljene, radi boljeg razjašnjenja stvari, kako bi se ispitala osnovanost optužnice, a samim tim i postojanje opravdane sumnje da su okrivljeni učinili krivična dela koja im se stavljaju na teret.

U obustavljenom postupku protiv njega nije bila raspisana poternica.

Zastarelost krivičnog gonjenja protiv Karića u postupku pred Višim sudom nastupila je zbog proteka 10 godina od pokretanja krivičnog gonjenja, odnosno dvostrukog vremena od zaprećene kazne od pet godina zatvora za krivično delo koje se Kariću stavljalo na teret preciziranom optužnicom iz 2013. godine. 

2024 © - Vesti online