Četvrtak 22.09.2016.
16:57
Vestionline, Srna

Hrvatska zloupotrebljava Interpol

A. Čukić
Hrvaska je bez dokaza pisala optužnice Srbima za krivična dela: Savo Štrbac

On je naglasio da se Berber, nakon puštanja iz ekstradicionog pritvora svojim automobilom odvezao u Rusiju, gdje inače živi i radi i naglasio da je ovaj slučaj potvrda više da je Hrvatska kao na fabričkoj traci pisala optužnice Srbima za krivično delo ratnog zločina iako u opisu dela počinioca u velikom broju slučajeva nema osnovnih obeležja i karakteristika dela ratnog zločina.

- Rečeno nam je da je advokat koji je bio dodeljen Berberu i ostali koji su bili angažovani sa ironijom odnosili prema opisu "zločina" koji je on navodno počinio, a to nije usamljen slučaj. Mislim da su Hrvati ovde bili svesni da su bez valjanih dokaza kao i u milion drugih slučajeva vodili ovaj postupak i da se nisu hteli dalje blamirati - rekao je Štrbac.

Prema njegovim rečima, Hrvati su činili sve da predimenzioniraju zločine koji su u proteklom ratu u Hrvatskoj činili Srbi i izjednače ih sa zločinima koji su za vreme Drugog svetskog rata činili Hrvati nad Srbima.

- Kad se kaže ratni zločin odmah je asocijacija Aušvic, Jasenovac, najmonstruozniji zločini. Niko, kada se u medijima pojavi informacija o hapšenju Srba neće shvatiti da je u optužnici navedena krađa traktora, krađa bureta za rakiju i šta sve oni nisu naveli i okvalifikovali za ratni zločin - rekao je Štrbac.

U prilog tvrdnji da Hrvatska zloupotrebljava Interpol Štrbac je naveo i slučajeve Ranka Dželajlije, koji je uhapšen u junu u Beogradu i Veljka Vujanovića koji je u istom mesecu uhapšen u Makedoniji.

- U tim njihovim slučajevima optužnice su bile kolektivne, bez specifikacije šta je on lično uradio, pa su sami Hrvati odustali od krivičnog gonjenja i povukli zahtev za ekstradiciju, jer je traženo u ta dva slučaja da se specifikuje njihova krivica, a oni je nisu imali - rekao je Štrbac.

2024 © - Vesti online