Petak 23.09.2016.
03:00
N. Jokić - Vesti

Komesarka mućkala preko Bahama

wikipedia.org/World Economic Forum
Pohlepna grešnica: Evropska komesarka Nil Kros

Nil Kros je vodila firmu Mint Holdings Ltd. i to od osnivanja 2000. godine pa do zatvaranja 2009. godine, objavili su holandska štampa i nemački "Zidojče cajtung".

To znači da je Krosova, čiji posao je upravo bio da nadgleda koliko preduzeća u EU poštuju zakon, tokom celog petogodišjeg mandata - kršila zakon. Za ovaj "podvig" je nagrađena, pa je do 2014. godine dobila prestižno mesto potpredsednika Evropske komisije, mada propisi nalažu da članovi EK ne smeju da imaju druge funkcije.

Holandska štampa piše da Nil Kros, njihova bivša ministarka saobraćaja, tvrdi da je napustila mesto direktorke preduzeća na Bahamima 2004. godine čim je postavljena za evropsku komesarku za konkurenciju. Pri tom je utajila to što je bila na čelu te firme pre preuzimanja visoke funkcije u Briselu.

Ona trenutno prima platu savetnika u moćnoj "Bank of America" i u gigantu "Iber" . Važila je za komesara koji se suprotstavio dominantnom položaju Majkrosofta na tržištu Majkrosofta, kao i energetskih grupacija kao što su EON, GDF Suec...

Izvinjenje i odgovornost

Krosova je posle svega ponudila - javno izvinjenje. Njen advokat izjavio je za britanski "Gardijan" da će Nil Kros o svom propustu izvestiti EK i da je spremna da snosi odgovornost.

I Bahamaliks, kao i Panamaliks proizveli su Amerikanci ili, tačnije, njihova agencija OČRP , što je skraćenica za Projekat za izveštavanje o korupciji i organizovanom kriminalu. Njeni finansijeri su američka državna agencija USAID i ozloglašena Soroš fondacija, zatim švajcarska vlada i američka kompanija Gugl. Ovo navodi nezavisni sajt Vikilks, a potvrdio je pariski list "Mond".
OČRP je partner tajnovitog Međunarodnog konzorcijuma za istraživačko novinarstvo i snabdeva ga podacima koje zatim objavljuju veliki svetski dnevnici.

Budući da curenje podataka o utajama poreza potiče od američke državne agencije OČRP , postavlja se pitanje šta se krije iza svega ovoga. Pošto sadašnja Evropska komisija skoro bez izuzetka ima članove koji su bili u direktnim vezama sa svetom krupne industrije i finansijskih centara, nije isključeno da je reč o operaciji ucenjivanja evropske političke i poslovne elite s porukom: "Ako ne podržite potpisivanje (spornog) ugovora TTIP o slobodnoj razmeni sa SAD, (optužujući) podaci o vama mogu da procure."

2024 © - Vesti online