Četvrtak 22.09.2016.
12:29
Vestionline

Kina oprostila Amerima, otvorila tržište

pixabay.com
Američka govedina opet na kineskom tržištu

- Odluka o ukidanju zabrane na uvoz američkog goveđeg mesa sa kostima i bez kostiju za goveda starosti ispod 30 meseci odmah stupa na snagu - saopštio je kineski regulator, a prenosi AFP.

Kina je pre više od jedne decenije obustavila uvoz najvećeg dela goveđih proizvoda iz SAD, nakon što je u decembru 2003. u američkoj saveznoj državi Vašington otkrivena bolest "ludih krava". 

Najnovije saopštenje dolazi posle višegodišnjih odlaganja i očekivanja američkih proizvođača i trgovinskih zvaničnika da će Kina ukinuti embargo. 

Poslednja odluka je, prema rečima kineskog premijera Li Kećijanga, pokazatelj želje zvaničnog Pekinga da poboljša komercijalne odnose sa SAD, prenosi američki list "Volstrit džornal". 

Razgovarajući sa američkim poslovnim ljudima u Njujorku, kineski premijer je u utorak izjavio: - Takođe priznajemo da SAD imaju veoma dobru govedinu, pa zašto bismo osporavali izbor kineskih potrošača?

Kina je najveći potrošač svinjetine na svetu, a tražnja za govedinom raste, jer sve brojnija srednja klasa dodaje meso svojoj ishrani. 

Godišnja potrošnja govedine u Kini je porasla na 3,8 kg po stanovniku u 2015, prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), što je skok u odnosu na 3,0 kg iz 2005. godine. 

Do 2025. godine, dodatnih 2,2 miliona tona će biti potrebno kako bi se zadovoljila rastuća kineska tražnja, prema podacima holandske banke Rabobanke.

2024 © - Vesti online