Četvrtak 22.09.2016.
08:15
alo.rs

Arapi masovno naseljavaju Srpsku, Srbi prodaju imanja i odlaze

en.wikipedia.org/Mary Paulose
Arapi polako naseljavaju Republiku Srpsku

Kako piše "Alo!", zbog svega toga preti realna opasnost da se za narednih deset godina demografska skala Republike Srpske potpuno promeni.

A da je Arapima, osim Federacije, u koju su počeli da se naseljavaju odavno, RS trenutno u fokusu, potvrđuje i Momčilo Mandić, bivši ministar pravde RS i poslanik SRS-a u Skupštini Srbije.

- Ranijih godina su se Arapi naseljavali uglavnom u dolini reke Bosne i u srednjoj Bosni u Federaciji, tamo su otkupili jedno 500 imanja u opštini Hadžići, Rakovica, Ilijaš. U poslednjih godinu-dve kupuju se masovno stanovi, kuće i druge nekretnine na području Istočnog Novog Sarajeva. To rade jer se tamo nalaze siromašna staračaka domaćinstva i oni imanja i kuće kupuju za male pare. Ovaj masovni dolazak Arapa i njihov ostanak u RS definitivno će dovesti do promene demografske slike u toj zemlji.

Da stvar bude gora što se tiče srpskog stanovništa, istočni deo se iseljava, idu u zapadnu Srbiju, prema Novom Sadu i Beogradu ili prema Podgorici, a umesto njih tu se smeštaju arapske porodice u kojima se nalazi po više žena i desetoro dece, tako da je to velika opasnost za RS. Mandić kaže da u Banjaluci nema mnogo Arapa, atak je na Federalni deo Sarajeva i proširuje se prema Drini, prema Srbiji i Crnog Gori i Hercegovini.

- Arapi kupuju cela srpska imanja, lokale, prave gazdinstva koja okružuju zidinama. Setite se i da su Albanci počeli prvo da se naseljavaju na Kosovu, da kupuju imanja, pa su ga posle svega što se desilo potpuno okupirali i znamo koliko sada Srba ima tamo. Mi nebrigom, ali i siromaštvom, koje neke navodi da prodaju zemlju, dozvoljavamo da postepeno gubimo zemlju, a imamo primer Kosova pred nosem - kaže on.

I stručnjak za bezbednost Darko Trifunović upoznat je sa najezdom Arapa na RS.

- Mnogo njih dolazi, posebno Kuvajćani. Oni su ranije kupovali zemlju u Federaciji, a sada imaju veće pretenzije ka RS, ali to je potpuno legitimno, dođu, plate, kupe. Ali oni će sa sobom doneti i svoje običaje i svoju kulturu, neće se ponašati u skladu sa običajima RS - navodi on za "Alo!".

2024 © - Vesti online