Četvrtak 22.09.2016.
00:10
Z. Mirković - Vesti

Kern: Maršalov plan za Afriku

Tanjug/AP
Slamka spasa: Kristijan Kern

On je istakao da održivo rešenje migrantske krize ne može obuhvatiti samo trenutnu pomoć, već mora i da suzbija uzroke migracije.

Po uzoru na poznati Maršalov plan (kojim su SAD posle Drugog svetskog rata obnovljale Evropu), Kern je zatražio privatne i javne investicije u siromašne afričke zemlje porekla mnogih migranata, kako bi im se pružila šansa u njihovoj domovini, na osnovu mira i blagostanja.

Po njegovim rečima, neophodno je investicijama podsticati potencijal afričkih zemalja, a Austrija je spremna u okviru EU da pruži svoj doprinos.

Austrija je, kako je podsetio, proteklih decenija u više navrata dokazala da je spremna da pomaže izbeglicama, a kao primer naveo je prihvat emigranata tokom mađarskog ustanka 1956. protiv sovjetske vlasti, ali i Praškog proleća 1968. godine, kao i rata na prostoru bivše Jugoslavije tokom 1990-ih. Od početka aktuelne izbegličke krize, prema njegovim rečima, Austrija je prihvatila više od 100.000 izbeglica iz Sirije, Avganistana i Iraka, a te migrante sada uspešno integrisati u društvo i na tržište rada je aktuelni izazov.

Austrija je međunarodnim institucijama i njihovim projektima stavila na raspolaganje više od 100 miliona evra, a od 2017. godine će investirati još 160 miliona evra, preko Međunarodne agencije za razvoj, u zemlje porekla, tranzita i odredišta masovne seobe izbeglica.

"Moramo suzbiti uzroke problema", podvukao je austrijski kancelar.

2024 © - Vesti online