Četvrtak 22.09.2016.
03:00
A. Vučićević - Vesti

Vučićeve "veće plate" su bajke za narod

A. Čukić
Koliko je realan rast Zapada u Srbiji?

- Podatak da je prosečna plata u Srbiji 370 evra dobijen je na osnovu podataka o platama u javnom sektoru. Iz statistike su potpuno eliminisane plate kod preduzetnika, a kao razlog za to navodi se da su one nepouzdan izvor. Ako bi se dodale statistici i te plate, a znamo da su one katastrofalne, prosečna plata u Srbiji ne bi prelazila 260 evra - objašnjava za "Vesti" Knežević.

Preti inflacija

Ekonomista Milan Kovačević ističe da rast plata može da dovede do inflacije, kao i smanjenja investicija.
- Nama privredni rast koji će biti ove godine dva odsto, a dogodine tri odsto ne dopušta veći rast zarada. Dakle, nije realan rast zarada u našim uslovima - kaže Kovačević.

On dodaje da su zahvaljujući eliminaciji preduzetnika izvedeni lažni podaci.

- Ja ne mogu da verujem da su eliminisali čak 300.000 preduzetnika. Nemamo realne pokazatelje o stvarnim platama, tako da je tih 450 evra samo bajka - zaključuje Knežević I objašnjava da je suludo pričati o tome šta je potrebno da bismo povećali plate sa 370 na 450 evra, kada NI tih 370 evra ne postoji!

- Mi moramo da se napregnemo da dođemo do tih fiktivnih 370 evra - kaže Knežević.

Stručnjaci ne veruju u predviđeni rast zarada, a privrednici ukazuju da porast plata mora da prati rast proizvodnje i potrošnje.

- Ako imate rast proizvodnje i prodaje, onda ćete imati i rast plata - kaže Amelija Pavić iz Američke privredne komore u Srbiji.

2024 © - Vesti online