Utorak 20.09.2016.
10:35
Vestionline

Rusi tvrde: Delfini i vanzemaljci imaju sličan jezik!

Youtube/Eagles Eye
Delfini mogu da komuniciraju

Oni su prvi kojima je uspelo da u "govoru" delfina razlikuju pojedine reči i rečenice, prenose naučni portali.

- Istraživanja pokazuju kakve akustične signale delfina možemo smatrati visokorazvijenim razgovornim jezikom. Predstoji nam njihovo dalje istraživanje - objašnjava naučnik Vjačeslav Rjabov i dodaje da iskustvo proučavanja jezika delfina "može biti korisno za komunikaciju sa vanzemaljskim civilizacijama i sa drugim vrstama životinja".

Signale delfina ljudi ne mogu čuti. Prema rečima naučnika, da bi počeli da komuniciraju sa delfinima, potrebno je da stvore uređaj koji će njihov jezik pretvarati u jezik koji čovek može da čuje.

Naučnici su radili sa dva delfina - Jašom i Janom. Snimali su njihov razgovor i shvatili da su se zvukovi koje je proizvodila jedna od životinja razlikovali od onih koje je ispuštao "sagovornik". Razlika je bila u spektru i učestalosti pulsiranja zvuka. Pri tome se niz kombinacija zvukova ne ponavlja.

Zbog toga se može pretpostaviti da svako "pulsiranje" predstavlja zasebnu fonemu ili reč u jeziku delfina.

Kako se ispostavilo tokom istraživanja, delfini umeu da pažljivo slušaju i ne prekidaju jedni druge. Prema mišljenju naučnika, razmena informacija delfina podseća na razgovor dvoje ljudi.

Međutim, spektralni raspon govora delfina je širi dvadeset puta. Zato je njihova komunikacija informativnija. - U istoj jedinici vremena delfin svom sagovorniku može preneti mnogo više informacija nego što jedan čovek prenese drugome - navode ruski istraživači.

2024 © - Vesti online