Utorak 20.09.2016.
09:22
Vestionline, Sputnjik

"Putin uradio ono što je za Obamu bilo nemoguće"

Reuters
Dobitnik i gubitnik: Putin i Obama

List ocenjuje da je Vladimir Putin uspeo da uradi upravo ono što je Barak Obama smatrao nemogućim, čak i za SAD: da sa ograničenim snagama i minimalnim gubicima kardinalno izmeni celokupnu situaciju u regionu, a da pritom ne zaglibi u blato sirijske krize. 

"Vašington post" navodi da je 2012. godine Obama uporno insistirao na uzaludnosti invazije u Siriju, uprkos pozivima državnog sekretara Džona Kerija i Hilari Klinton da pruži podršku oružanoj opoziciji u ratu protiv Vlade Sirije. Po mišljenju autora članka, predsednik SAD plašio se da se uvuče u sukob, kao što se to već desilo u Iraku i Avganistanu. 

- A kada se u velike američke rasprave o Siriji umešao Vladimir Putin, to je Baraka Obamu učinilo gubitnikom - piše list i ocenjuje da je Putin dokazao da koncept ograničene upotrebe sile koji je Obama odbacio, može da utiče na ishod događaja. 

- Jedina razlika je u tome što će ovaj rezultat biti pobeda Rusije - dodaje "Vašington post".

Ustupci SAD

List ističe da je tokom razgovora ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i državnog sekretara Džona Kerija Moskva dobila sve čemu je težila u Siriji: vladine trupe ostale su na svojim položajima, dok se Vašington fokusirao na operacije protiv terorista, a ne snaga Bašara el Asada. 

- Čak i ako se primirje prekine, Putin će verovatno uspeti da dobije potvrdu od SAD da upravo naoružane grupe, a ne Asadov režim, predstavljaju glavni problem u Siriji - tvrdi autor članka i podseća da je, kada je Kremlj najavio početak akcija svoje avijacije u Siriji, Obama izjavio da će se Rusija "zaglibiti u blatu sirijskog sukoba".

- Ali ona se nije zaglibila. Naprotiv, Putin je pretrpeo minimalne gubitke. Okrenuo je tok rata u korist Asada i dobio niz političkih uslova koje je želeo od SAD - navodi "Vašington post". 

- Sada je Putin postao onaj koji nameće politiku u onim oblastima u kojima su nekada dominirale SAD. Naravno, Obama ne misli tako. Ali to ne objašnjava kako je Vladimir Putin uspeo da uradi ono što je Obama smatrao nemogućim - zaključuje list.

2024 © - Vesti online