Ponedeljak 19.09.2016.
18:34
Vestionline

Bolesno: Nije se nasmejala 41 godinu, da ne bi dobila bore

facebook.com/Wave 105
Gde je granic ljudske gluposti: Tea Kristijan

- Nemam bore i samu sebe sam trenirala da kontrolišem facijalne mišiće. Svi pitaju da li sam ubrizgavala botoks, ali nisam i znam da je to zahvaljujući činjenici da se nisam smejala ili osmehivala od kada sam bila tinejdžerka. Moja posvećenost se isplatila, nemam nijednu boru na licu. Da, sujetna sam i hoću da izgledam mlado. Moja strategija je prirodnija od botoksa i efektivnija od bilo koje skupe kreme ili tretmana. Nije da sam nesrećna. Volim život. Samo nemam potrebu da to pokazujem šetajući naokolo sa kezom na licu. Opatice bez trunke radosti nisu volele kada se deca smeju. Uvek su mi govorile da izbrišem osmeh, pa sam umesto toga počela zlobno da se smeškam. NIsam se nasmejala ni kada sam rodila ćerku - kaže ona.

- To može biti delotvorna tehnika protiv starenja. Bore se pojavljuju zbog konstantnog "gužvanja" mišića na licu tokom smejanja, i to savija vezivno tkivo ispod kože. Ukoliko možete da se istrenirate da ekspresiju lica svedete na minimum, nećete imati mnogo bora. To znamo jer baš tako deluje i botoks - smanjuje aktivnost mišića. Odsustvo smeha jeste opcija, ali je teško držati se toga, da ne govorim o tome da ćete dosaditi svom partneru i zbunjivaćete svoju decu -kaže dermatolog Nik Lov.

S druge strane, psiholog Amanda Hils tvrdi da je smeh ključ za naše mentalno zdravlje.

- Kada se smejete lučite endorfin, koji je poznat kao hormon sreće, od kog se osećate dobro. Što više to radite, osećaćete se srećnije, jer nervnim putevima u svom mozgu poručujete da ste srećni, čak i ako niste. Odsustvo smeha ima suprotan efekat. Mirno lice bez emocija neće dozvoliti mozgu da pokupi signal da ste srećni. I samim tim što osmeh privlači ljude, ljudi koji izgledaju nesrećno ih odbijaju, zbog čega ćete verovatno i biti nezadovoljni, čak i ako ste zapravo srećni - kaže ona.

2024 © - Vesti online