Utorak 20.09.2016.
06:00
A. Vučićević - Vesti

MMF zahteva 75.000 otkaza

Medija Centar Beograd
Vladimir Gligorov

Ovakav zahtev MMF-a konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević ocenjuje kao teško izvodljiv, ali kao potrebnu meru koju bi trebalo da sprovede Vlada.

- Ono što mi radimo u Srbiji jeste da uopšte ne smanjujemo javni sektor. Imamo mnogo zaposlenih na budžetu. Nažalost, u budžetu za 2016. predviđeno je da najviše porastu poreski prihodi, za čak osam odsto, a privredni rast je dva odsto. To znači da se još više preliva iz privatnog sektora, koji je pretežno proizvodni, u javni sektor. Sada je teško izvodljivo otpustiti toliki broj ljudi kako traži MMF, ali je velika šteta što se broj zaposlenih uopšte ne smanjuje - rekao je za "Vesti" Kovačević.

Mnogo otrovnih dugova

Gligorov je istakao da nenaplativa potraživanja govore o lošem stanju u korporativnom sektoru.
- Ni banke ne mogu da finansiraju taj sektor, jer su opterećene nenaplativim potraživanjima. Zato privatni sektor loše funkcioniše - naveo je on.

On objašnjava da bi bilo mnogo bolje uštedeti u javnom sektoru tako da se smanje poreske dažbine i poveća privredni rast.

- Ono što je urađeno sa smanjenjem penzija i plata nije dobar način za uravnoteženje javnih finansija - kaže Kovačević. On ističe da bi smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru bilo blagorodno za trenutnu nezaposlenost.

- Imamo smanjenje nezaposlenosti koje je brže nego privredni rast. Da bismo postali konkurentniji, moramo imati veći privredni rast, a za to je potrebno da zapošljavamo, a ne da povećavamo poreske prihode - zaključuje Kovačević.

2024 © - Vesti online