Utorak 20.09.2016.
02:00
D. Dekić - Vesti

Vučić plaši narod s NATO

Reuters
Vojni odbor Alijanse zabrinut za stanje na Balkanu

Bura u čaši vode podigla se pošto je srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio da je general verovatno mislio na Srbiju i Republiku Srpsku.

- Razočaran sam takvom izjavom, ali nije moje da mu uzvraćam. Ne bi trebalo da nam prete, jer nikome nismo pretili. Nadam se da niko ne sanja takve snove, Srbija ne može da se meri sa NATO-om, ali nije i neće biti slaba kakva je bila - rekao je Vučić i dodao da što pre želi da razgovara sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, jer ne želi nikakve tuče i sukobe.

Pad Merkelove kraj EU

Aleksandar Vučić se plaši da nije daleko od istine da bi poraz kancelarke Angele Merkel iduće godne na izborima u Nemačkoj značio kraj EU.
- Merkelova je bila jedna adresa na koju se moglo obratiti kada postoji problem. A, ko će sutra da nas pozove, i nas i Hrvate - zapitao je premijer.

Živulović kaže da se ne slaže sa Vučićem, jer ne sporeći da je tačno da do problema u regionu može da dođe u državama koje nisu članice Alijanse, tvrdi da u tom košu nikako nije Srbija.

Referendum u RS je bezopasan

- Sarajevo se buni zbog predstojećeg referenduma u Republici Srpskoj, ali reč je o izjašnjavanju naroda i iskazivanju njihove volje o Danu Srpske, i tu ne vidim nikakve razloge za tenzije. Jasno je sve i svi znaju o čemu se radi - ocenio je Vladan Živulović.

- Ne može kod nas, jer smo zemlja potpisnica IPAP sporazuma, kao najvišeg oblika saradnje i inače imamo odlične odnose sa NATO-om. Verujem da je general Pavel mislio na Makedoniju, gde ima tenzija između Makedonaca i Albanaca koji bi mogli da eskaliraju i na Bosnu i Hercegovinu gde raste broj vehabija i opasnost od islamskog terorizma. Na Kosovu takođe može da bude nemirno zbog formiranja Suda za ratne zločine, odnosno zbog liste Haškog tribunala na kojoj ima i ljudi iz kosovske vlasti realno može doći do problema - pojašnjava Živulović.

2024 © - Vesti online