Petak 11.06.2010.
19:09 >> 20:38h
Tanjug

Podrška Urugvaja celovitosti Srbije

Još jednom je potvrđeno da Srbija može u punoj meri da računa na podršku Urugvaja kada je reč o političkim pitanjima, naveo je Dačić koji u Urugvaju završava šestodnevnu posetu zemljama Latinske Amerike.


"Urugvaj je jedna od prijateljskih zemalja kojoj sam izrazio zahvalnost zbog principijelnog stava na podršci našem teritorijalnom integritetu", rekao je on, podsetivši da Urugvaj, kao i većina država Latinske Amerike nije priznala nezavisnost Kosmeta.


Dačića je u Montevideu, uz najviše državne počasti, dočekao potpredsednik Urugvaja i predsednik Senata, Danilo Astori.
 

Ivica Dačić

Dačić je naveo da je njegova poseta, posle dužeg perioda, prvi bilateralni kontakt i susret predstavnika Srbije sa zvaničnicima Urugvaja, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.


"Sigurno je da saradnja može da bude bolja", rekao je on, istakavši da Srbija i Urugvaj gotovo i nemaju saradnju i da je to velika greška.


Prema njegovim rečima, veze sa Urugvajem, kao i drugim latinoameričkim državama treba obnoviti i "u tom smislu treba pripremiti razna dokumenta - za međusobno ukidanje viza, ekonomsku i policijasku saradnju...


Astori je naglasio da Urugvaj izlazak na evropsko tržište smatra svojim ciljem i da je za njih Srbija jako važan strateški partner na putu ka njegovom postizanju.


Potpredsednik Urugvaja je istakao da Srbija i Urugvaj treba da rade na postizanju ne samo sporazuma o policijskoj saradnji, već i sporazuma o ukidanju viza, uzajamne pravne pomoći kao i niz ekonomskih ugovora koji će pojačati ekonomsku saradnju dve države.
 

Urugvaj, nekada jedna od najrazvijenijih zemalja Latinske Amerike, poslednjih godinu dana izlazi iz teške ekonomske krize koja je u ovoj zemlji trajala od 2001. godine.

Dačić se u toku dana sastao i sa ministrom inostranih poslova Urugvaja Luisom Almagrom sa kojim je razgovarao o ukidanju viza građanima Srbije i podršci Urugvaja političkim stavovima Srbije kada je u pitanju Kosovo i Metohija.
 

Dačić od ponedeljka boravi u šestodnevnoj poseti Brazilu, Argentini i Urugvaju, u cilju uspostavljanja čvršće saradnje u suzbijanju trgovine narkoticima, posebno kokaina.

2024 © - Vesti online