Ponedeljak 09.11.2009.
10:50
B. Božin - Vesti

Berlin: Valensa i Barozo ruše zid

Zid od domina postao prava atrakcija

Dolazak su najavili ruski predsednik Dmitrij Medvedev, američka ministarka spoljnih poslova Hilari Klinton, francuski predsednik Nikola Sarkozi i engleski premijer Gordon Braun. Počasni gosti kancelarke Angele Merkel su bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov i bivši poljski predsednik Leh Valensa, dve osobe koje su imale ključnu ulogu u revoluciji u DDR-u.


Berlin je ovih dana ponovo dobio „zid“ sačinjen od predimenzioniranih domina poslaganih između Potsdamer placa i Rajhstaga, na dužini od 1,5 kilometar, koje simbolizuju poruku neodrživost novih podela.


Hiljadu ogromnih domina od stiropora,koji su na najmaštovitiji nacin oslikali brojni učenici berlinskih škola i umetnici i institucije iz celog sveta, već par dana predstavlja atrakciju glavnog nemačkog grada. Ukupno 15000 ljudi je učestvovalo u ovoj akciji, među njima iz južne Afrike, Poljske i Amerike.

U Berlin je još za vikend pohrlilo na desetina hiljada turista iz celog sveta. Hoteli su puni, u gradu vri kao u košnici. Najviše interesovanja postoji za zid od domina, ali i za večerašnji program, u kojem učestvuju dirigent Danijel Barenbojm sa programom klasične muzike, glumac Klaus Marija Brandauer, muzičari Bon Žovi i Pol van Dik, operska grupa „Adoro“... Program se završava raskošnim vatrometom.

Prvu dominu iz pravca Rajhstaga srušiće Leh Valensa, a iz pravca Potsdamer placa predsednik EU Hoze Manuel Barozo i učenici evropskih škola. Očekuje se da to bude pravi vizuelni, ali i audio spektakl, koji će biti praćen gromoglasnim bubnjevima. Domine će nakon čitave akcije biti vraćene autorima, koji su ih oslikali.


Pored toga, danas i sutra će na više mesta u gradu da se organizuju simbolična rušenja zidova. Istovremeno, projekat britanskog umetnika Martina Batlera zamišljen je kao hepening, u kojem se očekuje učešće preko 30000 ljudi, koji će da imaju zadatak da 15 minuta stoje u nizu, tačno na mestu gde je nekada bio pravi zid.

2024 © - Vesti online