Ponedeljak 19.09.2016.
07:39
D. Lukić - Vesti

Tone li briselski brod?

Reuters
Poraženi: Ona je pristalica ostanka u EU

Letnje političko zatišje je okončano, a procedura izlaska iz Unije je ponovo prva tačka nacionalnog dnevnog reda na Ostrvu.

Nema budućnosti

Šarlot Mekdonald, politički analitičar u Londonu, piše iz Brisela (za "Ivning standard") da je budućnost Unije - "sumorna".

Prve tonove iz "Rapsodije odlaska" lansirao je nedavno sam predsednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker, prognozom da će sledećih 12 meseci predstavljati "biti ili ne biti" Unije koja, po njemu, mora da se hitno "ponovo ujedini" i sabere posle britanskog Bregzita i posledica koje on proizvodi.

Jedna od tih neposrednih posledica je moguće "širenje zaraze" i "loš primer" drugim članicama EU.

U Londonu Junkerovu "rapsodiju" tumače kao prve note "opela" Uniji i to upravo iz njenog centra. Odgovara mu se da je i sam Junker uvideo koliko se briselski brod ljulja, ali da pri tome predsednik komisije nije ponudio izlaz.

Za njegov stav da "Bregzit nije kraj sveta", u Londonu "imaju razumevanja" - nije zaista kraj sveta, ali jeste kraj britanskog članstva u Uniji.

Turneju Donalda Tuska, predsednika Evropskog saveta, po prestonicama zemalja članica radi "prikupljanja ideja", uz prenošenje "naše odlučnosti i sposobnosti da se uhvatimo u koštac sa problemima i brigama stanovnika Unije", na Temzi shvataju kao rešenost briselske birokratije da se "do poslednjeg evra" tuče za spasavanje briselskog broda.


 

2024 © - Vesti online