Ponedeljak 19.09.2016.
08:28
Đ. Barović - Vesti

Bruka Ministarstva odbrane: Polovni pištolj za najboljeg oficira

mod.gov.rs
Svečano uručenje: Aleksandar Stevanović i general Ljubiša Diković

Stevanović je četvorogodišnje vojno školovanje, studijski program Vojno vazduhoplovstvo, završio sa prosečnom ocenom od čak 9,23, a poklon mu je uručen 10. septembra na svečanoj promociji novih oficira VS ispred Doma Narodne skupštine.

O bruci Ministarstva odbrane Srbije ne bi se ni saznalo, da Stevanović nije ogorčen ovim činom to obelodanio na svom Fejsbuk profilu. Uz fotografiju pištolja sa posvetom napisao je kratak komentar:

Poklon za penzionere

Kako "Vesti" nezvanično saznaju, sporan pištolj je zapravo došao iz kontingenta oružja namenjenog oficirima koji odlaze u penziju.
- Uglavnom je reč o ličnom naoružanju visokih oficira koji ga predaju pošto napuste aktivnu službu. To oružje se zatim reparira i poklanja kao trofejno onima koji odlaze u penziju.

"Evo ga... Nagrada za moj dugogodišnji trud, požrtvovanost i predanost... Polovan pištolj, verovatno nisam zaslužio više... Toliko..."

Međutim, ova fotografija i izjava veoma brzo su izbrisani, a umesto toga je ostala zajednička fotografija iz Doma Narodne skupštine sa predsednikom Srbije i načelnikom Generalštaba.
U Ministarstvu odbrane Srbije nisu želeli da komentarišu ovaj događaj, pravdajući se da nemaju sve informacije.

- Ispitaćemo ceo slučaj, a ono što je najverovatnije u pitanju jeste da svakako nije reč o korišćenom, već dekonzerviranom pištolju, što je uobičajena praksa u Vojsci. Dakle, nema tu ništa spektakularno - kažu u ovom Ministarstvu.

Međutim, kako "Vesti" otkrivaju, reč je o nesvakidašnjem propustu o kome su znali apsolutno svi u lancu komandovanja.

- Poklon pištolji su došli na Vojnu akademiju nekoliko dana ranije i odmah je primećeno da je onaj, namenjen Stevanoviću, sa oštećenim kundakom. Nadležni su odmah obavestili Ministarstvo odbrane, a mladi potporučnik je obavešten i u prvom trenutku nije pravio nikakav problem već je pristao da primi i takav - oštećen poklon-pištolj. Očigledno se kasnije predomislio, pa je i napisao na svom Fejsbuk profilu to što je napisao - kaže izvor "Vesti".

Najbolji u rangu Vojne akademije pištolje dobijaju od 2008. godine, kada je tu praksu uveo tadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac. Međutim, Ministarstvo odbrane je te pištolje kupovalo.

- Nikad se nije dogodilo nešto slično. Reč je o velikoj brljotini. Ni Aleksandar, ni njegova porodica nisu zaslužili da on kao jedan od najboljih pitomaca na poklon dobije repariran pištolj. I Ministarstvo odbrane nema novca, sumnjam da Zastava nema mogućnosti da pokloni bar pet novih pištolja za ovu priliku - ističe ovaj izvor.
 

2024 © - Vesti online