Ponedeljak 19.09.2016.
01:00
Vesti

Igranje vatrom na buretu baruta

Tanjug
Nema odustajanja: Mladen Ivanić i Milorad Dodik

Naime, Ustavni sud BiH čini devet sudija, od kojih su troje stranci, a preostalih šest su Srbi, Hrvati i Bošnjaci.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ne haje za ovu odluku. Pozvao je građane Srpske da 25. septembra izađu na referendum o Danu RS:

- Nisam ni očekivao drugačije ponašanje političkog organa koji sebe naziva Ustavnim sudom. U kontinuitetu politički pogrešnih odluka na štetu srpskog naroda, ništa nije iznenađujuće. Ne mogu oni obustaviti našu odluku. Našu odluku samo može obustaviti Narodna skupština, a Narodna skupština neće zasedati po tom pitanju i mi ćemo održati referendum!

Srpski predstavnik u Predsedništvu BiH Mladen Ivanić ističe da su svi oni koji su na silu hteli da promovišu BiH dobili kontru, jer se stvorio ambijent daljeg inaćenja:

- Pozivam Narodnu skupštinu Republike Srpske da donese zakon da se 9. januar proglasi Danom državnosti RS, Danom srpske slobode ili drugim nazivom, ali da 9. januar ostane praznik koji će srpski narod slaviti kao svoj najveći praznik, jer mi na to imamo pravo - rekao je Ivanić, poručujući da nikakve igre i apelacije Izetbegovića to ne mogu zaustaviti.

Ne krijući likovanje, Izetbegović je izjavio da je očekivao ovakvu odluku i da se nada da će Dodik odustati od referenduma, uz pretnju:

- To bi predstavljalo nedvosmisleno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i krivično delo suprotstavljanja odlukama Ustavnog suda BiH koje može biti sankcionisano članom 239 Krivičnog zakona BiH.

Ovaj član, inače, predviđa kazna zatvora od šest meseci do pet godina. I Ambasada SAD u Sarajevu i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko su, kako se i očekivalo, pozvali vlasti RS da se uzdrže od "sprovođenja referenduma koji nema zakonske osnove"...

Bosić: Opasna situacija

- Odluka Ustavnog suda BiH je opasna i u skladu je s dosadašnjom praksom donošenja odluka koje su uglavnom na štetu srpskog naroda - kaže predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić, koji smatra da će sve ovo prouzrokovati "ozbiljnu i opasnu situaciju":
- Ovo je direktna posledica igre Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika koji vode računa o ličnim, a ne interesima naroda.

Ova situacija zlokobno podseća na uvertiru u građanski rat. Naime, 25. januara 1992. godine Skupština BiH, nakon što je većina srpskih članova napustila sednicu, donela je odluku o raspisivanju referenduma o otcepljenju BiH od SFRJ. Srbi u BiH bojkotovali su referendum, dok su muslimani i Hrvati izašli i podržali nezavisnost BiH.

Drugog dana referenduma, 1. marta 1992, u Sarajevu je ispred stare srpske crkve pucano na srpske svatove. Ubijen je otac mladoženje Nikola Gardović i ranjen sveštenik Radenko Miković. Spaljena je srpska zastava. Bio je to uvod u krvave sukobe... Već 5. aprila 1992. krnja vlada bivše BiH proglasila je nezavisnost, koju je sutradan priznala Evropska zajednica.
 

2024 © - Vesti online