Nedelja 18.09.2016.
19:19
B. Đokić - Vesti

Više policije nego šetača

A. Čukić
Laka dnevnica: Policajci nisu morali da intervenišu

Tačno u podne krenula je kolona od parka Manjež kod Slavije do Trga Republike. Početak šetnje proglasila je kuma Parade ponosa, glumica Mirjana Karanović, koja je rekla da svako nađe način da se oslobodi.

Potom je kolona desetak minuta prošetala centralnim beogradskim ulicama, okružena hiljadama policajaca pod punom opremom za razbijanje demonstracija. Za razliku od Parade ponosa 2010. godine, ova je prošla bez incidenata.

Jedan od učesnika Parade ponosa bio je i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

- Ja sam danas došao ovde da treću godinu zaredom pokažem da Beograd više nije isti, da Srbija nije ista, da neke stvari za koje smo mislili da su nemoguće danas izgledaju sasvim normalno. Ova parada je dokaz da se Srbija menja i da postaje normalna zemlja - izjavio je Mali.

Osim pripadnika homoseksualne zajednice u šetnji su učestvovali ministarka državne uprave Ana Brnabić, koja se otvoreno deklariše kao lezbejka, šef pregovaračkog tima sa EU Tanja Mišćević, poverenica za ravnopravnost polova Brankcia Janković, kao i Majkl Devenport, šef delegacije EU, Kajl Skot ambasador SAD, Aksel Ditman, ambasador Nemačke, Đuzepe Manco ambasador Italije... Tamo su bili i lider DS-a Bojan Pajtić, Marko Đurišić iz SDS-a i Meho Omerović, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava.

Blokirani vernici

Tokom celog dana u užem delu Beograda bilo je primetno jako prisustvo policije. Ceo centar je bio blokiran, zabranjen je saobraćaj, a grad su nadletali helikopteri. Dve osobe su privedene, ali se ne zna da li su planirali da izazovu nemire. Policija je kod Kalemegdana zaustavila grupu vernika koja je želela da protestuje protiv parade. Vernici su nosili ikone i transparente "Demokatija jednako sodomija", "Ne sodomskoj revoluciji".


 

2024 © - Vesti online